Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Novac iz EU za deo štete, Srbija preuzima najveći teret

    U ovakvoj situaciji Srbija može da koristi sve fondove kao i članice Evropske unije, ali taj novac neće moći da pokrije celu štetu i moramo se pre svega osloniti na sopstvene snage, rekli su posle razgovora premijer Aleksandar Vučić i komesarka EU Kristalina Georgieva.

    Srbiji su dostupni su IPA fondovi i Solidarni fond EU. Prijava za sredstva iz Solidarnog fonda obično traje oko 10 nedelja, jer zahteva tačnu procenu potreba, rekla je evropska komesarka za humanitarnu pomoć i vanredne situacije.

    To neće pokriti celu štetu, ali će pokriti njen deo i pomoći će Srbiji da se oporavi. Solidarni fond nije mehanizam u vanrednim situacijama. Kada se prijava primi, treba 2-3 meseca za Evropski parlament i Evropski savet da se odobri prijava, rekla je Georgieva.

    Ono što Srbija može, je da odmah iskoristi fondove koji su bili dostupni u prošlosti ali nisu u potunosti korišćeni, naglasila je Georgijeva.

    Srbija će imati značajnu pomoć od EU u rešavanju teške situacije koje su napravile poplave, rekao je Vučić zahvalivši se na velikoj podršci i pomoći EU. Međutim, dodao je, Srbija će morati da preuzme najveći teret štete.

    "Moraćemo uz pomoć naših evropskih prijatelja, oslanjajući se na naše snage da izgradimo zemlju", naveo je Vučić i dodao da zna da mnogi misle da će novac da padne s neba.

    Za novac iz Fonda Evropske unije uslov je da je šteta koju smo pretpreli iznad 0,64 odsto BDP, što smo, kako je naveo Vučić, nažalost sigurno postigli i kvalifikovali se za tu vrstu pomoći.

    Kako ta pomoć sigurno neće ni približno pokriti sve naše troškove, Vučić je dodao da nam ostaje i mogućnost da novac iz IPA fondova koji Srbija nije iskoristila 2011, 2012. i prošle godine, a iz kog izvora očekujemo značajan sredstva.

    Ako sada neko misli da ćemo sve probleme rešiti tako što ćemo uzeti novac iz neke druge kase, to se neće dogoditi, ali sve zajedno, to će biti sredstva koja će nam pomoći da ogromne probleme nastale u katastrofalnim poplavama lakše i brže prebrodimo, rekao je Vučić.

    Srbija najranije za šest meseci može da dobije novac iz Fonda solidarnosti EU, zaključio je premijer.

    Foto: Beta

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE