Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Gazprom kupuje Ina?

    Predsednik Uprave Gazproma Aleksej Miller u sredu je u Budimpešti s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom razgovarao o gasovodu Južni tok, a potom je otišao na razgovore s Upravom MOL-a. Kako MOL nije uključen u projekt Južnog toka, mađarski mediji navode da je tema sastanka bila Ina, piše Jutarnji list.

    U MOL-u uopšte nisu želeli da komentarišu te navode, ali spekulise se da je tema razgovora upravo bila moguća prodaja MOL-ova udela u hrvatskoj naftnoj kompaniji.

    Ta vest pokazuje da Gazprom nije odustao od Ine iako je pre nekoliko meseci objavljeno kako su se mađarski premijer Viktor Orban i ruski predsednik Vladimir Putin dogovorili da će MOL-ov udeo u hrvatskoj naftnoj kompaniji kupiti ruska državna kompanija Rosneft.

    Razgovori o mogućoj prodaji 49,2 odsto Ine ozbiljno bi mogli zabrinuti Sjedinjene Američke Države i Brisel. Pre dva meseca Amos Hochstein, zamenik pomoćnika glavnog sekretara za energetsku diplomatiju SAD-a, javno je poručio da “Hrvatska i MOL moraju postići dogovor oko upravljanja Inom kako bi na taj način i osigurali stabilnost energetske industrije u regionu”.

    Hochstein je tada prvo posetio Zagreb, a potom je otišao u Budimpeštu, gde je čelnicima MOL-a i mađarske Vlade jasno poručio da se SAD protivi prodaji mađarskog vlasništva u Ini Rusima.

    Naime, SAD svakako želi onemogućiti širenje Gazproma i ruskog uticaja na jugoistok Evrope.

    “Važno je da obe strane zajedničkim radom dođu do sporazuma kako upravljati Inom na najbolji mogući način. A to znači kako upravljati Inom kao profitabilnom kompanijom i kako osigurati da Vlada ima osećaj da služi ekonomskim interesima Hrvatske”, poručio je tada Hochstein.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE