Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Josipović u Hjustonu lobira za ulaganja u naftu i gas u Jadranu

    Hrvatski predsednik Ivo Josipović zauzeće se danas u Hjustonu za američka ulaganja u moguća nalazišta nafte i gasa u Jadranskom moru za koja je rekao da bi mogla "dramatično" pomoći izlasku Hrvatske iz dugogodišnje ekonomske krize, prenose hrvatski mediji.

    Šef hrvatske države učestvovaće u najvećem gradu savezne države Teksas na energetskom forumu i vodećim američkim i svetskim naftnim kompanijama predstaviti projekte istraživanja energenata u Jadranu.

    "Za krizu iz koje Hrvatska teško izlazi planovi o energetskom čvorištu koji garantuju energetsku nezavisnost srednjoj i istočnoj Evropi mogu dramatično promeniti budućnost nabolje", istakao je Josipović. "Na svima je da do kraja, punim gasom, učinimo da taj projekt uspe", rekao je.

    Nakon sprovedenih seizmičkih istraživanja, hrvatska vlada je ranije ove godine otvorila tender za istraživanje nalazišta nafte i gasa u Jadranskom moru.

    Zagreb očekuje da će privući 2,5 milijarde američkih dolara investicija u razdoblju od pet godina, smanjiti zavisnost zemlje o uvozu nafte i gasa, podići tromu privredu i pomoći u strateškom pozicioniranju Hrvatske kao regionalnog energetskog središta.

    Josipović, koji boravi u višednevnoj poseti SAD-u, predstavio je te projekte u Kongresu i uticajnim poslovnim krugovima. "Ti tenderi traju duže vreme i ako ne napravite potrebne pripreme, uzalud vam je za par godina razmišljati što ste propustili u lobiranju pre pet godina", rekao je hrvatski predsednik.

    On će se u Hjustonu sastati i s Rickom Perryem, guvernerom naftom bogatog Teksasa u kojem je sedište nekoliko velikih američkih energetskih kompanija poput Exxon-Mobila, Halliburtona i Conoco-Phillipsa.

    Foto: Beta

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE