Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Previše strategija, nigde prioriteta

    Srbija ima više od 100 strategija za čiju realizaciju ne bi bilo dovoljno ni pet budžeta i zbog toga će one biti sagledane i određeni prioriteti, izjavila je ministarka državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički.

    Udovički je skupu "Planiramo li budućnost Srbije" u ogranizaciji Evropskog pokreta rekla da su svi svesni da Srbija ne planira dovoljno dobro svoju budućnosti ili da to skoro uopšte ne radi.

    Problem nije samo u tome što su postojale koalicione vlade u kojima je bilo teško ostvariti saglasnost, problem je dublji, u institucionalnom nasleđu, još odavno, rekla je Udovički koja je i potpredsednica Vlade Srbije zadužena za javne politike.

    Takav problem se ne popravlja preko noći i trebaće puno posla na osposobljavanju da se koordinirano radi. To znači da svaki resor zna svoje zaduženje i da nadležnosti ne budu rasute, tako da na kraju radimo kao jedna jedinstvena zajednička vlada i država, rekla je ministarka.

    Došla sam do zaključka da je to najbitniji zadatak, rekla je Udovički i dodala da su neka od rešenja već uneta u ekspoze premijera Aleksandra Vučić. Ništa u ekspozeu nije sveto pismo osim fiskalne konsolidacije, a načini i rokovi mogu i treba da se diskutuju, rekla je ona.

    Udovički je rekla da će na uspostavljanju koordinacije i određivanja prioriteta raditi paraleno na dva koloseka – kratkoročnih ciljeva koji su delom zacrtani i u ekspozeu i stvaranja jasnog srednjoročnog plana razvoja o stvarima koje moraju da se urade u naredne tri godine.

    Na skupu je rečeno da veliki broj strategija u Srbiji nije usaglašen, da imaju nerealno postavljene ciljeve i da nije jasan način na koji se utvrđuju prioriteti zbog čega mora da se unapredi strateško planiranje.

    Autor izveštaja "Unapređenje sistema strateškog i operativnog planiranja u Srbiji", koji je predstavljen na skupu, Ognjen Mirić rekao je da bi 105 strategija koje postoje u Srbiji koje se preklapaju mogle da se svedu na oko 40.

    Neophodno je napraviti metodologiju za izradu strategija i akcionih planova, ali i uraditi konsolidaciju postojećeg strateškog okvira i izračunati koliko će novca iz budžeta biti izdvojeno za sprovođenje donetih strategija, istakao je Mirić.

    On je dodao da je novi Zakon o ministarstvima napravio napredak jer su izbegnuta mnoga preklapanja u nadležnostima, ali da i dalje ostaju pitanja kako se određuju prioriteti.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE