Vlada `krči šumu naknada` u javnom sektoru

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Vlada `krči šumu naknada` u javnom sektoru

  U javnoj upravi biće uvedeni platni razredi kako bi svi koji rade za državu na istom poslu s istim kavalifikacijama, zarađivali isto, kažu u Vladi Srbije.

  Javni sektor je nepregledna šuma, kaže potpredsednica Vlade i ministarka državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički, koja će tu šumu morati da raskrči da bi se videlo ko, gde i koliko zarađuje.

  Postoji cela neka šuma različitih naknada, osnovica. Mi smo preuzeli sistem iz vremena samoupravljanja koji je služio ideološkoj svrsi i svi smo ga tada lepo razumeli i već 20 godina sa njim se igramo da bi sakrili ko koliko zarađuje, kaže Udovički.

  Ministar finansija Lazar Krstić dodao je da postoje 72 dodatka na platu koji su najrazličitije prirode. Obećavaju, od jeseni će biti drugačije – isti rad u bilo kojoj državnoj instituciji biće plaćen isto.

  Sada imate tu neverovatnu pojavu da u jednoj agenciji, recimo kao vozač, možete da zarađujete tri ili četri puta više nego kao vozač u ministarstvu, rekla je Udovički. O svim platama odlučivaće se na jednom mestu – u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave.

  Ne može jedan Fond PIO iz opravanih ili neopravdanih razloga sam sebi da podigne plate ili koeficijente, a da to nije na bilo koji način usaglašavanje sa ostatkom javnog sektora, kaže ministar Krstić, dodajući da je poruka svega ovoga da se uvede pravičnost.

  Uvođenje platnih razreda podržavaju u Fiskalnom savetu i kažu da bi uz istu platu za isti rad i kvalifikaciju, moglo da se uštedi i novac u budžetu.

  Iskustvo uvođenja platnih razreda rezultiralo je povećanjem zarada i mi tu zamku moramo da izbegnemo kako ne bi izgubili deo ušteda po osnovu smanjenja plata za 10 odsto, kaže Vladimir Vučković iz Fiskalnog saveta.

  U ovom momentu ljudi koji rade u različitim agencijama, javnim preduzećima, ministarstvima, službama, kao da rade za različite države, rekao je zaštitnik građana Saša Janković.

  Obećanje da to od jeseni više neće biti isto, moguće je realizovati, kažu stručnjaci i upozoravaju da će najteži deo posla biti utvrđivanje trenutnog stanja.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE