Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Američke firme na ofšor računima drže skoro bilion dolara

    Američka internet aukcijska kuća eBay vratiće u SAD milijarde dolara koje je držala na ofšor računima, izabravši da plati veliki porez kod kuće da bi na raspolaganju imala sredstva potrebna za eventualne buduće akvizicije.

    Obim sredstava američkih tehnoloških kompanija na inostranim računima skočio je u poslednjih nekoliko godina, budući da su firme kao što su Apple, Microsoft i Google često izbegavale visoke poreze u SAD, koje bi morale da plate da su donosile kući profit zarađen na inostranim tržištima, piše list Financial Times.

    Bonitetna agencija Moody`s procenjuje da se na ofšor računima trenutno drži oko 950 milijardi dolara ili 60 odsto ukupnih sredstava američkih firmi.

    eBay navodi da ga očekuje porez od tri milijarde dolara na zaradu od devet milijardi koju će prebaciti u SAD, ali da će mu taj potez omogućiti fleksibilnost u poslovanju i planiranom otkupu akcija.

    U prvom kvartalu eBay je ostvario prihode od 4,3 milijarde dolara, 14 odsto više u odnosu na isti period lane. Pre vraćanja novca u SAD, kompanija je na domaćem tržištu imala sredstva vredna nešto više od 2,2 milijarde dolara.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE