Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Hrvatska iskoristila tek svaki peti evro iz fondova EU

    Hrvatska je do sada uspela da iskoristi skandalozno malo novca iz strukturnih fondova Evropske unije iz prethodnog višegodišnjeg finansijskog okvira koji obuhvata period od 2007. do 2013. godine.

    Zadnji obračuni Evropske komisije o apsorpciji strukturnih fondova za taj period (izraženo u isplatama) pokazuju da je Hrvatska uspela da iskoristi samo 21,7 odsto, dok je najslabija među EU članicama, Rumunija, na dvaput većem procentu.

    Tako niska iskorišćenost fondova dokazuje da se Hrvatska, uprkos stalnim upozorenjima proteklih nekoliko godina, nije dovoljno pripremila za korišćenje tih fondova, prenosi portal Seebiz.

    Prosek iskorišćenosti na nivou EU tri puta je veći nego u Hrvatskoj, odnosno više od 67 odsto. Kako se radi o višegodišnjem periodu, i za uspeh i za neuspeh u privlačenju sredstava iz ovih fondova odgovorne su i sadašnja i prethodna vlada.

    Ipak, u Evropskoj komisiji upozoravaju da se Hrvatska ne može porediti s drugim članicama, jer su u slučaju Hrvatske u toj višegodišnjoj perspektivi spojeni neki programi iz predpristupnih fondova s novim strukturnim fondovima koji su dustupni samo za drugu polovinu 2013.

    Bez obzira na to, i u EU kažu da bi Hrvatska "trebala da udvostruči napore kako bi povećala svoje kapacitete za iskorišćenost dostupnih fondova".

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE