Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Izbori i zajmovi `naduvali` deficit

    Deficit budžeta Srbije u prvom tromesečju 2014. godine iznosio je 71,8 milijardi dinara, objavilo je Ministarstvo finansija.

    Zajedno s rashodima po osnovu projektnih zajamova, čiji je garant država, deficit budžeta je iznosio 74,8 milijardi dinara.

    Poreski prihodi iznosili su 50,7 milijardi, a neporeski 7,3 milijarde dinara. Najveći deo poreskih prihoda odnosi se na uplatu PDV u iznosu od 26,6 milijardi, a od akciza iznosio je 11,9 milijardi dinara.

    Prethodnih godina značajan deo prihoda u martu predstavljale su uplate poreza na dobit preduzeća prema konačnom obračunu, ali je od ove godine rok za uplatu ovog poreza pomeren za kraj juna, navodi se u saopštenju Ministarstva.

    Rashodi budžeta u martu su veći nego u prethodna dva meseca, pre svega zbog dospeća kupona na evroobveznice Srbija u iznosu od 72,5 miliona dolara, kao i plaćanja obaveza po osnovu zajmova prema Pariskom klubu poverilaca, Rusiji i Međunarodnoj banci za obnovu i razvoj.

    Veći su i rashodi po osnovu subvencija, uglavnom poljoprivredi, kao i tekući rashodi budžet zbog finansiranja vanrednih parlamentranih izbora. U martu je dat i kratkoročni zajam Srbijagasu u iznosu od četiri milijarde dinara.

    Transferi organizacijama obaveznog socijalnog osiguranja iznosili su 22,2 milijardi dinara, a najveći deo se odnosi na penzije, 21,4 milijardi dinara. Na plate zaposlenih utrošeno je 21,6 milijardi dinara.

    Deficit budžeta na svim nivoima države u prva tri meseca iznosio je 64,5 milijardi dinara, pri čemu su delovi centralne države i lokalnog nivoa vlasti bili suficitu.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE