Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Carlos Slim preuzeo Telekom Austria

    Nakon dugotrajnih pregovora Carlos Slim je postigao dogovor s austrijskom vladom, koji omogućava jednom od najbogatijih ljudi na svetu preuzimanje Telekoma Austrije.

    Slimov America Movil, koji je u Latinskoj Americi suočen sa sve većom regulacijom i konkurencijom, odavno je u potrazi za prodor u Evropu, pri čemu već odavno povećava udeo u nekadašnjem austrijskom monopolisti.

    U januaru ove godine je America Movil prešao četvrtinu udela, što je dovelo do razgovora o mogućem preuzimanju. Maratonski razgovori u sredu u Beču su rezultirali dogovorom, po kojem će America Movil s milijardu evra dokapitalizovati Telekom Austrije, čime će izjednačiti udeo austrijskog državnog holdinga OIAG.

    Šef OIAG-a Rudolf Kramer u izjavi naveo je da dogovor predviđa veto austrijskom holdingu, koji će zadržati polovinu ključnih položaja u telekomunikacijskom preduzeću, koje računa na "ogroman rast" u srednjoj i istočnoj Evropi. Sada će America Movil i OIAG imati po 28,4 odsto Telekoma Austrije, a o svim značajnijim odlukama oba partnera moraju glasati jedoglasno.

    Nakon potvrđivanja dogovora America Movil je objavila da je stekla operativnu odgovornost u Telekomu Austriji, koji telekomunkacijske aktivnosti obavlja u Austriji, Belorusiji, Bugarskoj, Hrvatskoj, Srbiji, Makedoniji, Lihtenštajnu i Sloveniji.

    Prema rečima austrijskog ministra finansija Michael Spindeleggera Telekom će ostati austrijska kompanija i centrala će ostati u Beču. 

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE