Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Preminuo Jovan Krkobabić

    Potpredsednik odlazeće vlade i ministar rada, zapošljavanja i socijalne politike Jovan Krkobabić preminuo je danas u 84. godini, posle dužeg lečenja na Vojnomedicinskoj akademiji.

    Predsednik PUPS Jovan Krkobabić rođen je 1930. godine. Diplomirao je, magistrirao i doktorirao na Fakultetu političkih nauka u Beogradu. U Drugom svetskom ratu pridružio se partizanima.

    Radnu karijeru započeo je na Institutu Vinča" gde je radio 18 godina. Osnovao je i bio direktor Republičke zajednice penzionog i invalidskog osiguranja samostalnih delatnosti 1971. godine, da bi ta institucija kasnije prerasla u Fond PIO za samostalne delatnosti, a koji je kasnije integrisan i jedinstveni Fond PIO.

    Krkobabić je 1985. osnovao Republičku zajednicu penzionog i invalidskog osiguranja zemljoradnika, čime poljoprivrednici prvi put u istoriji Srbije dobijaju pravo na penziono i invalidsko osiguranje, a ta zajednica je takođe integrisana u jedinstveni Fond PIO.

    Izabran je, kao kandidat SPS, za poslanika u Skupštini Srbije 1997. godine. Te godine izabran je i za saveznog poslanika u Skupštini Savezne Republike Jugoslavije.

    Osniva Partiju ujedinjenih penzionera Srbije 2005, a na čelo stranke dolazi sledeće godine. Od jula 2008. do maja 2012. godine obavljao je funkciju potpredsednika Vlade Srbije. Tu funkciju nastavio je da vrši i u odlazećoj vladi, ali je pored toga bio i ministar rada, zapošljavanja i socijalne politike.

    Za svoj rad dobio je više nagrada, među kojima i Zlatnu povelju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE