Srpska štrudla `odmotava` uzbunu

Posle najnovijeg skandala sa štrudlom sa smokvama našeg proizvođača koja je povučena sa tržišta Evropske unije zbog plesni, stručnjaci smatraju da je krajnje vreme da se uspostavi sistem kontrole hrane u našoj zemlji.

Javnost je ponovo uzbuđena zbog činjenice da štrudla sa smokvama i krekeri koji se proizvode i jedu u Srbiji nisu dovoljno dobri za građane EU.

Ne sumnjam u tačnost podataka kontrole u EU, jer je sve više žalbi na kvalitet i ispravnost hrane koju jedemo, kaže Petar Bogosavljević iz Pokreta za zaštitu potrošača Srbije.

Problem je, međutim, u našem pravilniku koji dozvoljava od tri do 3,5 puta veću količinu plesni u hrani u odnosu na propisanu u EU.

Na primer, kod njih je dozvoljeno 0,5 mikrograma plesni po kilogramu hrane namenjene deci, a kod nas 10 mikrograma jedinica. Štrudle su vraćene, jer ne ispunjavaju propisane norme u EU, ali kod nas ispunjavaju.

Pročitajte i>>>Ko zna šta jedemo i pijemo

Predsednik Odbora za zdravlje u prošlom sazivu Skupštine dr Dušan Milisavljević je i ranije ukazivao na to da su problemi oko bezbednosti hrane počeli 2004. godine, kada je Ministarstvo zdravlja prestalo sa finansiranjem redovnog monitoringa zdravstvene ispravnosti namirnica koje je obavljala mreža instituta i zavoda za javno zdravlje.

Kontrola bezbednosti je prepuštena savesti proizvođača i mogućnostima tada još nadležne sanitarne inspekcije.

Drastično je pogoršana situacija od 2009. godine, stupanjem na snagu Zakona o bezbednosti hrane. Bezbednost hrane u proizvodnji i prometu prepušta se Ministarstvu poljoprivrede, a Ministarstvu zdravlja ostavlja samo mali deo koji se bavi dečjom hranom i aditivima, ukazao je dr Milisavljević.

Tim aktom je zdravlje stanovništva prepušteno u ruke doktorima veterinarske medicine, poljoprivrednim inženjerima i tehnolozima, a lekari su potpuno marginalizovani.

What's your reaction?

developed by Premium.rs | Copyright © 2025. bizlife.rs | Sva prava zadržana.

MAGAZINE ONLINE