I to se uči: Šta znači izviniti se?

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  I to se uči: Šta znači izviniti se?

  Svako pravo izvinjenje ima tri dela:

  Deo „Žao mi je.“

  Zatim „Moja greška“.

  I „Šta mogu da učinim da je ispravim“. (S tim da mnogi zaborave na treći deo).

  Zašto vam je uopšte bitno da vam se neko izvini ukoliko vas je uvredio, povredio i naneo bilo kakvu bol ili štetu? Suština je da želite da taj ’krivac’ zna da ste povređeni zbog njegovih poteza, da razume kako se osećate i da je iskren u svemu tome. Svakome je važno da se uveri da se cela neprijatna situacija neće ponoviti, a izvinjenje je upravo neka vrsta obećanja.

  Izvinjenje nisu samo reči. Ono samo počinje rečima. Pravo izvinjenje je u delu. Kada se nekome izvinjavate iskreno, to ne znači samo „Izvini, žao mi je, moja greška“, već i drugačije ponašanje od onog zbog kojeg se izvinjavate i koje je povredilo drugu osobu.

  Ako vam je do nekoga zaista stalo, želite da ga zadržite u svom okruženju i želite da potvdite, sebi pre svega, da ste neko vredan pažnje i truda, treba da naučite ’umetnost izvinjavanja’. Nije komplikovano, (samo je za mnoge teško primenljivo).

  Ako ste nekoga povredili, morate da razumete, koliko možete, kako se taj oseća. Samo tako pokazujete da vam je važno kroz šta prolazi.

  Prihvatite da ste napravili grešku, dešava se, i preuzmite odgovornost. Precizno sebi objasnite šta se u stvari desilo i zbog čega je druga osoba uznemirena. Recite nešto kao:“Iskreno mi je žao zbog XYZ i žao mi je što se zbog toga tako osećaš. Nije trebalo to da uradim. Kako mogu da ispravim grešku?“

  Obavežite se da se slično neće više dešavati. Da bi izvinjenje bilo potpuno, druga osoba mora da se uveri da ste naučili iz greške i da ćete promeniti ponašanje.

  Bez obzira što ste je povredili, izrazite zahvalnost što tu osobu imate u svom životu.

  Tražite da vam oprosti. Time pokazujete da vam je stalo do vašeg odnosa, da vam je važan. Isto tako, ako vam oprosti, dobićete dokaz da je i njoj stalo.

  I, ostanite pri rečima da ćete promeniti ponašanje i da nećete više na takav način povređivati. Ovo je samo na vama. Dobre namere nikada nisu bile dovoljne, baš kao što ni samo reči ’Izvini, žao mi je ’ne znače izvinjenje.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE