Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Mladi će raditi poslove koje mi ne poznajemo

    Piše: Darko Radičanin, Dostignuća mladih u Srbiji

    Jedan od ključnih elemenata koji se pominju kao neophodnost za napredak Srbije je reforma mentaliteta, koja bi trebalo da rezultira povećanjem konkurentnosti srpske privrede. Izuzetno je teško reformisati formirane ljude i dodatno uspavane i nemotivisane sistemom u državi. Oni na koje možemo i svakako treba da utičemo su mladi koji moraju postati generacija koja razmišljaja izvan svoje trenutne situacije, otvorena za promene i u kojoj svaki pojedinac mora da se oseti spremnim za suočavanje sa budućnošću – generacija koja će biti sposobna da iskoristi resurse koji su im na raspolaganju.

    Preduzetničko obrazovanje pomaže u promovisanju preduzetničke i inovativne kulture menjajući predubeđenja i stavove, a obezbeđujući neophodne veštine. Ono pruža mogućnost da se oseti poslovanje, ekonomija i spremnost za rad koja se postiže kroz pozitivne odnose sa poslovnim ljudima. Nije nužno postati preduzetnik da bi se imala korist od preduzetničkog obrazovanja, ali evidentno je da svi u društvu treba da budu preduzimljiviji.

    Sve više smo izloženi zajedničkom životu sa savremenim svetom u kome su najveće vrednosti inovativnost i preduzetnička inicijativa. Neophodno je da prestanemo da nove generacije prilagođavamo sistemima koje smo izgradili. Oni ne smeju biti ’čekači’ posla, izbora, nove Vlade, lidera spasitelja – moraju aktivno da učestvuju u svim segmentima savremenog života kako bi povećali svoje mogućnosti pri zapošljavanju i unapredili svoj preduzetnički duh. Moramo da ih ohrabrimo i podržimo, no pre svega treba da ih osnažimo kroz obrazovanje, jer ne zaboravimo da će oni koristiti tehnologije koje će tek biti razvijene, rešavaće probleme koji se još nisu pojavili i ono što nam je najneverovatnije – radiće poslove koje mi danas ne poznajemo.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE