Oštrom konkurencijom do boljih tendera

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Oštrom konkurencijom do boljih tendera

  Uprava za javne nabavke nastaviće sa promovisanjem otvorenih i sprečavanjem pregovaračkih postupaka da bi se obezbedili uslovi za slobodnu konkurenciju, rekao je direktor Uprave Predrag Jovanović.

  Oštra konkurencija među ponuđačima u javnim nabavkama daje najbolje uslove za državu kao kupca, a i novac poreskih obveznika se koristi na najbolji način, rekao je Jovanović je na seminaru "Antikorupcijski izazovi sistema javnih nabavki i politika konkurencije".

  Izloženost konkurenciji tera ponuđače da jačaju svoju konkurentsku prednost, da gledaju kako da ponude što povoljnije uslove i snize cenu, a samim tim postanu i konkurentni u odnosu na inostrane ponuđače, kazao je Jovanović.

  On je podsetio da u Srbiji otvoreni postupci gde je potpuno slobodna konkurencija, čine oko 80 odsto ukupne vrednosti svih javnih nabavki, odnosno u četiri petine slučajeva postupci se dodeljuju u otvorenom konkurentnom postupku.

  Pročitajte i>>>Na javnim nabavkama ušteda 355 miliona evra

  Pregovarački postupci koji treba da budu izuzetak čine oko 10 odsto i ima prostora da se smanje na pet do šest odsto koliko je evropski prosek, kazao je Jovanović naglasivši da su pregovarački postupci u 2012. imali udeo od čak 28 odsto.

  Jovanović je dodao i da je prosečan broj ponuda po zaključenom ugovoru u Srbiji 2,9 dok je evropski prosek 3,8 ili 3,9.

  Evropski ekspert za konkurenciju Andrej Lahutnik kazao je da su korupcija, konkurencija i javne nabavke izuzetno povezane svuda i da Srbija nije izuzetak.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE