Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Za zakup biračkih mesta 3,5 miliona dinara

    Čak 705 privatnih kuća, prodavnica, kafića, garaža i sličnih objekata na dan izbora biće pretvoreno u biračka mesta, a iznajmljivanje tih kvadrata državu će koštati oko 3,5 miliona dinara ili više od 30.000 evra, pišu Novosti.

    Uprkos tome što je predviđeno da se samo izuzetno plaća zakup prostora, i to tamo gde nema javnih objekata ili su mnogo udaljeni od staračkih domaćinstava, opštinske i gradske uprave masovno su odlučile da se biračke kutije postavljaju po dnevnim sobama ili kafanskim stolovima. Računica pokazuje da će, od 8.262 biračka mesta, koliko će biti otvoreno sledeće nedelje, svako 12. biti na privatnom posedu.

    Skoro da nema mesta u Srbiji koje 16. marta neće imati bar jedno „privatno“ biralište. Kvadrati će se plaćati čak i u beogradskim opštinama, pa će, recimo, Novi Beograd, Zvezdara i Barajevo imati po šest takvih lokacija. U novobeogradskoj opštini kažu da će se glasati i u „Udruženju livaca“, „Cepteru“ i iznajmiće još četiri privatna objekta, jer „blokovi 29, 30 i 12 nemaju institucije u državnom vlasništvu“.

    Najviše iznajmljenih biračkih mesta biće u Leskovcu (32), sledi Prijepolje sa 30, Novi Pazar (28), Užice (25) Valjevo (24)… Međutim, kad se u računicu ubaci i broj stanovnika, rekorder je Kanjiža, gde će, prema podacima RIK, čak 23 birališta biti na privatnom imanju!

    Na području Leskovca biće ukupno 195 biračkih mesta, a od iznajmljenih, šest se nalazi u gradu. Slobodan Milošević, načelnik Opšte uprave, navodi i da je ranije u leskovačkoj Veterinarskoj stanici glasanje organizovano bez nadoknade, ona je u međuvremenu privatizovana, pa sad mora da se plati. "Imamo 144 naseljena mesta i veliku razuđenost, a sva sela nemaju prostorije mesne zajednice, školu, dom kulture ili neki sličan objekat gde bi se organizovali izbori", kaže Milošević.

    Ahmedin Binjoš, načelnik gradske uprave Novog Pazara kaže nam da postoje i delovi užeg gradskog jezgra i prigradska naselja gde grad nema svoj objekat – nema ni škole ni druge državne institucije, pa se zato iznajmljuju privatni.

    Kako je propisano, opštinske ili gradske uprave sklapaju ugovore s vlasnicima kvadrata. A za 5.000 dinara, koliko će dobiti za dnevnu kiriju, gazde treba da uklone iz prostorija sve što bi moglo da zasmeta glasanju.

    Zabranjeno je da se u birališta „pretvore“ partijske kancelarije, verski i objekti čiji su vlasnici kandidati za odbornike, poslanike ili njihove porodice. Za svako biračko mesto obezbeđeno je i po 2.000 dinara za kancelarijski materijal i opremu.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE