Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    NBS smanjila prognozu rasta BDP

    Prema novoj projekciji Narodne banke Srbije, rast bruto domaćeg proizvoda za ovu godinu je korigovan naniže, na oko jedan odsto, a u 2015. taj rast trebalo bi da bude oko dva procenta.

    Generalni direktor Direktorata za ekonomska istraživanja i statistiku NBS Branko Hinić kazao je, na predstavljanju izveštaja o inflaciji, da je glavni razlog za smanjenje projekcije BDP visoka osnovica poljoprivredne proizvodnje prošle godine.

    Zbog veće poljoprivredne proizvodnje nego što je ranije procenjeno, rast BDP u 2013. bio je viši u odnosu na naše očekivanje koje je bilo dva odsto, i iznosio je 2,4 odsto, kazao je Hinić.

    Govoreći o inflaciji, on je naveo da će niska prošlogodišnja baza uticati na postepeni porast inflacije u toku ove godine, ali bi prema njegovim rečima, inflacija u 2014. u proseku trebalo da iznosi četiri odsto, što je u skladu sa ciljem NBS.

    On je dodao da su pozitivne tendencije na koje su iz NBS ukazali u prethodnom izveštaju o inflaciji nastavljene, inflacija je na niskom nivou, a ekonomska aktivnost u 2013. bila je vođena neto izvozom iznad očekivanja.

    Dodao je da će u narednom periodu glavnu neizvesnost u pogledu eksternog okruženja biti reakcija finansijskih tržišta na smanjenje kvantitativnih olakšica američkih Federalnih rezervi, što će odrediti jačinu efekta na valute zemalja u usponu.

    Kao najosetljivije na smanjenje kvantitativnih olakšica Feda, do sada su pokazale tzv. zemlje u usponu koje karakteriše izražena spoljna neravnoteža, rekao je Hinić i ukazao da je Srbija u tom pogledu ostvarila značajan napredak.

    Deficit tekućeg računa u 2013. prepolovljen je u odnosu na 2012. i iznosio je 1,6 milijardi evra ili pet odsto BDP. Očekujemo da će taj deficit na sličnom nivou ostati i tokom ove godine, kazao je on.

    Prema njegovim rečima, iako je spoljna neravnoteža Srbije smanjena, potreba za eksternim izvorima finansiranja i dalje postoji.

    Takođe, NBS snažno podržava vladu Srbije da sprovede mere fiskalne konsolidacije i strukturne reforme, rekao je Hinić, ističući da bi kredibilno sprovođenje tih mera povećalo otpornost na eksterne šokove, a aranžman s MMF doprineo bi pozitivnoj percepciji investitora u pogledu ulaganja u Srbiju.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE