Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Vojvodina evropski region budućnosti

    Po kriterijumu efektivnosti troškova ulaganja na konkursu "Evropski gradovi i regioni budućnosti", Vojvodina prva među 54 regiona srednje veličine u Evropi, tvrdi pokrajinski premijer Bojan Pajtić.

    Pajtić je na konferenciji za novinare rekao da je Vojvodina osvojila četvrto mesto u grupi svih evropskih regiona po istom kriterijumu, kao i četvrto mesto među regionima južne Evrope, po kriterijumu strategije za privlačenje stranih direktnih investicija.

    Konkurs "Evropski gradovi i regioni budućnosti" organizuje magazin FDI inteligences u sklopu britanskog Financial times, a na ovogodišnji se prijavilo 468 evropskih lokacija, gradova i regiona.

    Pajtić je rekao da je Vojvođanski investicioni fond (VIP) prijavio Vojvodinu na konkurs, jer je FDI jedna od vodećih svetskih publikacija o direktnim stranim investicijama.

    Dobili smo tri odlične vesti za Vojvodinu i Srbiju. To je izuzetno veliki rezultat i odličan signal za sve buduće investitore, kao i snažan argument da dođu u Vojvodinu, rekao je Pajtić i dodao da to povećava konkurentnost Srbije.

    Iza Vojvodine su se u konkurenciji regiona srednje veličine našli ukrajinska provincija Luhansk, rumunska regija Bukurešti-Ilfov, kao i Hercegovina.

    Među pet najboljih regiona po kriterijumu efektivnosti troškova ulaganja našle su se i dve vojvođanske opštine, Sremska Mitrovica na trećem mestu i Inđija na petom.

    Kada je u pitanju strategija za privlačenje investicija, Vojvodini su najveći konkurenti italijanska Toskana, Lombardija i Emilija-Romanja, slovenačko Pomurje, španska pokrajina Aragon, makedonska Ohrid-Struga, zatim Hercegovina-Split i Koprivnica-Križevci.

    Magazin FDI ocenjivao je šest kategorija: ekonomski potencijali, ljudski resursi, isplativost, infrastruktura, biznis klima i strategija za privlačenje stranih direktnih investicija. Dodela nagrada je 12. marta.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE