Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    U Srbiji 30 hiljada službenih vozila?

    Početkom aprila biće predstavljen izveštaj o svrsishodnosti korišćenja službenih vozila u Srbiji kojih ima oko 30.000, najavio je predsednik Državne revizorske institucije Radoslav Sretenović.

    To je prva detaljna analiza o broju vozila i sredstvima koja se iz budžeta troše u te svrhe, rekao je Sretenović gostujući na RTS, najavljujući objavljivanje prvog izveštaja o svrsishodnosti trošenja budžetskih sredstava.

    Sretenović je rekao da je DRI započela prvu reviziju od svog osnivanja, i to reviziju svrsishodnosti. Predmet te revizije jesu budžetski korisnici koji upravljaju službenim vozilima.

    Naravno da smo proteklih godina, vršeći reviziju finansijskih izveštaja određenih korisnika, uočili mnogo nepravilnosti u primeni zakona i u samim aktivnostima u vezi sa upotrebom službenih vozila, rekao je Sretenović.

    Sretenović je istakao da su, na osnovu podataka direktnih budžetskih korisnika, saznali da postoji više od 20.274 vozila za posebne namene koja upotrebljavaju MUP, Ministarstvo odbrane i bezbednosne agencije. Pored toga, ima još 6.294 vozila opšte namene, pa je DRI morala da otkrije kako se ta vozila "troše". 

    Prvo je u fokusu bilo ko koristi službena vozila, kako ih koristi, koliko se sredstava izdvaja za nabavku vozila, za troškove nabavke goriva. To će biti objavljeno početkom aprila.

    Svi funkcioneri u Srbiji dužni su da prijave svoju imovinu i korišćenje tih službenih vozila Agenciji za borbu protiv korupcije, a na osnovu tih podataka može da se kaže da je to blizu 30.000 vozila.

    Prema njegovim rečima, ove godine započeće i revizija lokalne vlasti, a već je u toku revizija tri gradske opštine Beograda, kao i Fakulteta organizacionih nauka, Tehničkog fakulteta u Novom Sadu, Hidrometeorološkog zavoda. 

    Kako je objasnio, sada ima 574 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka, 92 pravosnažne presude i dve oslobađajuće presude na koje su uložene žalbe.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE