Sve manje nameštanja tendera

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Sve manje nameštanja tendera

  Sigurno je bilo nameštanja tendera i kršenja zakona i prošle godine, ali smo uočili znatno odgovornije ponašanje u odnosu na raniji period, rekao je direktor Uprave za javne nabavke Predrag Jovanović.

  Razlog tome je znatno bolje uređena kontrola javnih nabavki. Ojačane su nadležnosti kontrolnih i regulatornih institucija sa snažnim naglaskom na prevenciju. Ovako efekte novog Zakona o javnim nabavkama, čija je primena počela u aprilu prošle godine, komentariše Jovanović.

  Izmenama Krivičnog zakonika predviđene su oštre kazne za delo zloupotrebe u javnim nabavkama kako za odgovorna lica kod naručioca, tako i kod ponuđača, objašnjava Jovanović.

  Znatno veća transparentnost postupaka, između ostalog, i po osnovu obaveznog objavljivanja javnih nabavki male vrednosti, konkursnih dokumentacija i drugih dokumenata na Portalu javnih nabavki otežava dogovaranje i nameštanje postupaka.

  Pročitajte i>>>Manje potrošeno na javnim nabavkama

  Prvi čovek Uprave napominje da su, osim uštede od 220 miliona evra, koliko je manje potrošeno na tenderima, smanjeni i troškovi postupka za naručioce, jer više ne plaćaju oglase, već ponude besplatno objavljuju na Portalu javnih nabavki.

  Smanjeni su troškovi postupka i za ponuđače, jer više ne plaćaju za otkupljivanje konkursnih dokumentacija, pošto su postale dostupne objavljivanjem na Portalu i internet-stranicama naručilaca.

  Ponuđači koji se upišu u Registar ponuđača ne moraju za svaki postupak nabavke da prikupljaju dokaze da su registrovani, da su platili porez, da nemaju zabranu obavljanja delatnosti i da nisu kažnjavani, već sva četiri dokaza treba da dostave Agenciji za privredne registre radi upisa u Registar ponuđača kojoj se naručioci posle obraćaju radi provere.

  Povećao se i broj ponuđača po tenderu. Intenzitet konkurencije se, sa 2,6 koliko je bilo 2012. u trećem kvartalu 2013. godine, povećao na prosečno 2,9 ponuda po zaključenom ugovoru, navodi Jovanović.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE