Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Rio Tinto bi da prerađuje litijum u Loznici

  Rudarska kompanija Rio Tinto, koja istražuje jadarit u okolini Loznice, zainteresovana je za otvaranje tog rudnika i preradu litijuma na lokaciji nekadašnje fabrike Viskoza.

  Teško je precizirati kada će rudnik biti otvoren, ali je tačno da smo zainteresovani i za prostor Viskoze, koji bi dobro došao za izgradnju prerađivačkih postrojenja, rekao je direktor Rio Tinta u Srbiji Richard Storrie, posle razgovora sa gradonačelnikom Loznice Vidojem Petrovićem.

  Odgovarajući na pitanje da li to znači da neće biti samo eksploatacija rude jadarita, već se planira i njena prerada, Storrie je odgovorio "u suštini da", jer mora da postoji neko postrojenje u kome će se iz rude izdvajati litijum, pre nego što ga ponudimo na tržiste.

  "Viskoza je jedna od lokacija koja nas zanima i zato moramo prikupiti sve podatke kako bismo bili sigurni da taj lokalitet odgovara našim potrebama i budućim postrojenjima za obradu jadarita," naglasio je direktor te kompanije.

  Rio Tinto je još u istraživačkoj fazi jadarita, rekao je on i izrazio očekivanje da posle te faze sledi otvaranje rudnika, ali pre toga moramo da budemo sigurni da je taj projekat održiv sa svih aspekata, da je društveno prihvatljiv, ekološki bezbedan i ekonomski isplativ.

  Storrie je, međutim, ukazao da se ne može očekivati da će biti otvoreno puno radnih mesta u tom rudniku, jer se radi sa visokim tehnologijama.

  Reč je o jedinstvenoj rudi koja zahteva i poseban način prerade. Do sada je ova kompanija uložila više od 70 miliona dolara u istraživanje, a raduje nas potvrda da se nastavljaju dalje aktivnosti, kazao je gradonačelnik Petrović.

  Foto: Facebook

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE