Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Treća Srbija: Potrebne nebankarske finansijske institucije

    Treća Srbija predlaže veću konkurenciju i slobodu preduzetništva na finansijskom tržištu Srbije kako bi se stvorili neophodni preduslovi za njen brži privredni razvoj.

    Reforma bankarskog sektora je jedan od ciljeva Treće Srbije za obnovu srpske ekonomije i finansija, saopštavaju iz ove stranke. Otvaranjem finansijskog tržišta za više nebankarskih finansijskih institucija – mikrokreditnih organizacija, kreditnih unija, štedionica, štedno-kreditnih zadruga – omogućila bi se veća konkurencija za pružanje raznovrsnih finansijskih usluga za građane, privredne subjekte i poljoprivredna gazdinstva, što bi svakako imalo pozitivan uticaj i na banke jer bi bile pod stalnim pozitivnim (kreativnim) pritiskom da se usavršavaju i unapređuju svoje usluge.

    Stvaranjem uslova za razvoj nebankarskog sektora, izmenama i dopunama postojeće regulative u oblasti finansija omogućila bi se neophodna konkurencija pre svega u delatnosti kreditiranja, koja je, pored depozitnih, postojećom zakonskom regulativom poverena isključivo bankama, ističu u Trećoj Srbiji.

    Osim stvaranja uslova za osnivanje i rad nebankarskih finansijskih institucija, treba omogućiti i osnivanje lokalnih komunalnih banaka, što je još jedna od mera u okviru obnove domaćeg bankarskog sektora. 

    Foto: Facebook/TrecaSrbija

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE