Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Preko 10 milijardi evra za ekološke projekte

    Za projekte zaštite životne sredine i usklađivanje zakonodavstva u toj oblasti sa propisima Evropske unije, biće potrebno oko 10,6 milijardi evra do 2030. godine, rečeno je u Privrednoj komori Srbije.

    Savetnica predsednika PKS Dušanka Samardžić, rekla je na predstavljanju mogućnosti finansiranja takvih projekata, da je oblast ekologije jedna od najsloženijih pravnih tekovina EU i da je od izuzetnog značaja da se srpska privreda upozna sa modelima finansiranja takvih projekata, među kojima su i pretpristupni IPA fondovi.

    To je, prema njenim rečima, posebno važno za javna komunalna preduzeća koja do sada nisu bila mnogo aktivna u traženju drugih sredstava finansiranja, osim budžetskih. Kroz IPA fondove godišnje može da se dobije oko 50 miliona evra, što zavisi od projekata.

    Predstavnici Ministarstva energetike i zaštite životne sredine su istakli da predloženi projekti moraju da budu usklađeni sa nacionalnim strateškim ciljevima, kao i sa ciljevima donatora, a preduzeća za sredstva mogu da konkurišu isključivo preko resornih ministarstava.

    Sada će biti usvojen budžet za novi programski period od 2014. do 2017. godine, a upravljanje projektima biće preneto sa predstavništva EU na državne organe i ta takozvana DIS struktura treba da bude uspostavljena u martu.

    Prioritet će imati strateški infrastrukturni pojekti, pre svega tretman otpadnih voda i čvrstog gradskog otpada, a treba rešiti i problem medicinskog otpada.bPrva lista projekata biće proglašena 20. marta, ali će se ciklus ponavljati svake godine.

    Na sastanku je podržan predlog resornog ministarstva da se ekološke takse koriste namenski, što do sada nije bio slučaj, iako su kroz njih prikupljena značajna sredstva.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE