Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Prvi korak ka reformi finansijskog sistema EU

    Evropska komisija je predložila dugoočekivani paket finansijskih reformi u cilju smanjenja preduzimanja rizika najvećih banaka i zaštite poreskih obveznika od potencijalnih troškova usled njihovog spasavanja.

    Predlog komisije je ključni deo napora Evropske unije da reformiše svoj finansijski sistem kako bi se izbeglo da se ponovi globalna kriza koja je primorala vlade da ih spasavaju 2008. i 2009.

    Očekuje se da tim predlogom najvećim evropskim bankama, čiji slom bi pretio stabilnosti finansijskog sistema, bude zabranjeno da trguju isključivo za sopstveni profit, ako se to kosi sa interesima njihovih klijenata.

    Cilj će biti i da se razdvoje rizičnije trgovinske aktivnosti banaka od sektora štednje.

    S druge strane, najnovije cifre Evropske centralne banke pokazuju da je pozajmljivanje kompanijama ponovo palo u decembru, za tri odsto. To je poboljšanje u odnosu na pad od 3,8 odsto u novembru, ali nagoveštava i dalje slabu ekonomsku aktivnost.

    Cifre pokazuju da stimulativne mere ECB, kao što su niske kamatne stope i velikodušni krediti bankama, još nisu u potpunosti doprle do šireg ekonomskog okruženja.

    Drugi ključni indikator, rast rezervi novca u ekonomiji, usporio je na jedan odsto, mnogo ispod očekivanih 4,5 odsto.

    ECB je saopštio da je spreman da preduzme više akcija ukoliko to bude potrebno da se podstakne oporavak. To može značiti dodatno smanjenje kamatnih stopa ili više zajmova bankama.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE