Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Bugari smanjuju zavisnost od ruskog gasa

    Bugarska i Turska su odlučile da izgrade gasovod koji će Bugarima dati izvesnu nezavisnost od isporuka ruskog gasa, saopštila je Vlada u Sofiji.

    Doneli smo konkretnu odluku o izgradnji gasovoda za povezivanje sistema za distribuciju gasa u Bugarskoj i Turskoj. To će biti presudan izvor za diversifikaciju isporuke gasa našoj zemlji, rekao je ministar energetike Bugarske Dragomir Stoinev na konferenciji za novinare sa turskim kolegom Tanerom Jildizom.

    Sporazum o tome biće potpisan marta, a do tada će se utvrditi detalji izgradnje gasovoda dužine 191 kilometar, od čega 114 u Turskoj, za isporuku 3,5 milijardi kubnih metara prirodnog gasa godišnje, već kroz dve godine.

    Bugarska koja troši između 2,5 i 2,7 milijardi kubnih metara prirodnog gasa godišnje je skoro potpuno zavisna od ruskog gasa koji dobija preko Ukrajine. Sofija nekoliko godina nastoji da diversifikuje svoje izvore gasa i poveže se sa svojim susedima.

    Sofija je počela povezivanje s gasnom mrežom Grčke da bi dobijala gas iz Azerbejdžana kada se izgradi gasovod TAP (Transadriatic pipeline) što se očekuje do 2019. godine.

    Dvojica ministara su se saglasila i o formiranju zajedničkog mešovitog preduzeća za izvoz električne energije iz Bugarske u Tursku.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE