Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Ministarstvo oštro reaguje zbog sastanka Saveta

    Ministarstvo privrede saopštava da sastanak kolegijuma Socijalno-ekonomskog saveta, na kome je doneta odluka o doradi zakona o radu, nije u skladu sa Zakonom o savetu.

    Ministarstva privrede i rada, kao članovi Socijalno-ekonomskog saveta i predlagači zakona o privatizaciji i stečaju, odnosno zakona o radu, nisu bili pozvani na sastanak na kome je odlučeno da se ti zakoni povuku iz procedure.

    Ministarstvo privrede navelo je da se oštro protivi donošenju odluka van institucija i na neformalnim sastancima. Iznošenje mišljenja, predloga i rasprava je svakako dobrodošlo na ovom i sličnim neformalnim sastancima. Donošenje odluka svakako ne, dodaje se u saopštenju tog ministarstva.

    Ministarstvo se pozvalo na Zakon o Socijalno-ekonomskom savetu, gde stoji da je za zauzimanje stavova potrebna saglasnost svih članova SES.

    Premijer i vicepremijer, Ivica Dačić i Aleksandar Vučić, postigli su u ponedeljak dogovor sa članovima kolegijuma Socijalno-ekonomskog saveta o tome da se sva sporna pitanja vezana za zakone o radu, privatizaciju i stečaju rešavaju socijalnim dijalogom Vlade, sindikata i poslodavaca.

    Pročitajte i>>>Vučić: Zakon o radu nije povučen

    Ministarstvo privrede, međutim, ističe da Zakon o Socijalno ekonomskom savetu i Poslovnik o radu Saveta ne poznaju instituciju "kolegijuma".

    U saopštenju se navodi da je Vlada Srbije pred Novu godinu usvojila Predloge zakona o privatizaciji i stečaju, uz zaključak da se upute Skupštini na usvajanje po hitnom postupku.

    Nekako je tiho, pod paravanom otpora Nacrtu zakona o radu, prošao i nagoveštaj mogućeg povlačenja iz skupštinske procedure predloga zakona koji su već usvojeni na Vladi, dodaje se u saopštenju i navodi se i da od usvajanja tih zakona zavise sve reforme, i da li će industrija Srbije ozdraviti.

    "Odustajanje od ovih zakona znači odustajanje od reformi i povratak na propalu ekonomsku politiku subvencionisanja poslednjih deset godina koja nas je toliko već koštala. Ovim postupcima se šalje signal da su interesne grupe jače od države", ističe se u saopštenju.

    Ministarstvo privrede je u saopštenju navelo i da, prema informaciji na internet stranici Socijalno ekonomskog saveta, potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić nije član Socijalno ekonomskog saveta.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE