Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Tabaković ne očekuje negativne posledice manjeg rejtinga

    Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković izjavila je da ne očekuje da će snižavanje kreditnog rejtinga zemlje imati negativne posledice po srpsku ekonomiju, kao i da to govori da dobre odluke koje je vlada donela u oblasti fiskalne konsolidacije još nisu dale efekte.

    "Živimo u vreme kada se snižavaju kreditni rejtinzi mnogo jačim ekonomijama, tako da sam uverena da ovo neće dovesti do negativnih kolebanja i kretanja na našem finasijskom tržištu, kao i da neće mnogo uticati na one zemlje koje su već nameravale da ulože ovde", rekla je Tabaković.

    Tabaković veruje da će Srbija zaključiti aranžman iz predostrožnosti sa MMF-om, "što bi trebalo da doprinese, ne samo anuliranju snižavanja kreditnog rejtinga, nego bi trebalo i da oslobodi investitore eventualnog straha od rizika za ulaganje na ovim prostorima".

    Prema njenim rečima, aranžman sa MMF-om je od izuzetnog značaja za Srbiju, ne zbog novca, jer nam on nije potreban imajući u vidu da su devizne rezerve dostigle najviši nivo od 11,2 milijarde evra.

    "Aranžman iz predostrožnosti sa MMF-om značio bi dodatnu potvrdu kredibiliteta ekonomske politike, potvrdu da Srbija sada sprovodi reforme za koje se bezrezervno opredelila i da je ekonomija na sigurnom putu ekonomskog oporavka i održivog razvoja"

    "To će pozitivno uticati na percepciju Srbije od strane investitora, koji nam jesu potrebni i sada i u budućnosti", naglasila je Tabaković.

    Foto: Beta

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE