Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Prvi gejzir u Srbiji

    Na lokalitetu Bair u Bogatiću počeli su radovi na geotermalnom izvoru, čija je temperatura dostigla 76 stepeni, a samoizliv 37 litara u sekundi. Reč je o prvom sistemu za daljinsko grejanje na geotermalnu vodu u Srbiji.

    Praktično, ovo je završnica pripreme za pionirski projekat izgradnje daljinskog grejanja, vredan 2,6 miliona evra, za koji je mačvanska opština aplicirala u okviru IPA programa Evropske unije.

    Radi se o eksperimentalnoj bušotini, nastaloj osamdesetih godina prošlog veka, koja je zbog protoka vremena delimično bila zapušena.

    Temperatura je bila 50 stepeni, ali čim su je radnici otvorili, popela se na 76, a očekujemo i topliju vodu. Nema više ni razloga ni opravdanja da se ovakvo prirodno bogatstvo ne iskoristi, kaže predsednik opštine Nenad Beserovac.

    Na toplu vodu trebalo bi da se greje ukupno 13 ustanova u Bogatiću, među kojima su zgrada lokalne uprave, škole, dom zdravlja, policija, sud…

    Ukoliko projekat zaživi, naravno da ćemo graditi sistem za zagrevanje domaćinstava, a samo u ovoj prvoj fazi očekujemo uštedu od 30 miliona dinara godišnje, što je za malu opštinu vrlo značajno, objašnjava Beserovac.

    Foto: Facebook

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE