Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Blesave i uvrnute, ali rade: Vežbe kao odličan trening za mozak

  Blesave i uvrnute, ali rade: Vežbe kao odličan trening za mozak

  Jesu blesave i zabavne i jesu jednostavne.

  Vežbe koje sigurno jačaju intelektualne funkcije osmislila je zamalo pa pre 100 godina Dorothea Brande. Objavila ih je 1936. u svojoj knjizi Wake Up and Live i upravo zbog praktičnih i jednostavnih saveta koje nudi, knjiga je prodata u milionskom tiražu. Inače se Brande veliki deo svoje karijere bavila uspehom, neuspehom i rešavanjem problema. Za neuspeh je uvek i svuda krivila letargiju i lenjost, a rešenje je videla samo u „…oslanjanju na sopstvene snage kada ’napadate’ probleme“.

  Dorothea Brande tvrdi da ove vežbe jačaju pažnju, koncentraciju, pamćenje, na kratko mogu da vas izmeste iz uobičajenog okruženja i realnosti, mogu da otvore neku drugu perspektivu ako želite i od vas će zahtevati da pokrenete svoju kreativnost i genijalnost.

  1. Provedite sat vremena dnevno tako da ne kažete ni reč. Ako morate da odgovorite ne nečije pitanje u ovih sat vremena, odgovorite ali krako i odsečno bez suvišnih komentara. Ne dozvolite da drugi od vas ’izvlače’ reči i informacije. Trudite se da se ponašate sasvim normalno.

  2. Pola sata svakog dana mislite na samo jedan jedini predmet. Budite potpuno na njega usredsređeni. (Možete početi sa pet minuta).

  3. Svakog dana 15 minuta razgovarajte sa drugima tako da ni jednom ne upotrebite reči: JA, MENI, MENE, SA MNOM, MOJE, MOJ, MOJA, MOJI…

  4. Vežbajte da u razgovoru navodite svog sagovornika da govori samo o sebi, a da pri tom to ne oseti pritisak ili neprijatnost. Sasvim ga nenapadno i učtivo zatim vratite na uobičajenu ’obostranu’ konvezaciju.

  5. Vežbajte da pričate o sebi, ali bez hvalisanja, žaljenja, kukanja, osuđivanja i tako da sagovorniku ne bude dosadno.

  6. Za svaki dan napravite striktan dvosatni plan šta ćete raditi i toga se strogo pridržavajte.

  7. Zadajte sebi 12 veoma različitih zadataka. Recimo, da prošetate bar 15 minuta, ali bez pomoći (društva, razgovora, muzike) i trudite se da mislite što manje. Zatim, da ne okusite hranu 12 sati. Ili, da doručkujete na nejneobičnijem mestu za jelo. Ili, da ne govorite ceo dan, osim kada morate da odgovarate na pitanja.

  8. Probajte da povremeno jedan dan provedete tako što ćete na svako pitanje ili sugestiju odgovoriti sa ’da’ i to bez ograničenja i razmišljanja.

  Možda ste upravo odmahnuli rukom uz komentar da su vežbe Brande besmislene i glupe, ali ako probate, iznenadiće vas koliko će vam se vremenom povećati pažnja, koncentracija, koliko ćete biti istrajniji i smireniji, koliko će vaš svaki dan dobiti novu energiju i podsticaj i mnogo ćete bolje upoznati svoju malenkost i njene granice. 

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE