Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Ključ za zdravlje i dug život star 1500 godina: Tajna Shaolina

  Ako tražite proveren recept za zdravlje, mir i dugovečnost, tražite ga od iskusnih koji stotinama, tačnije, blizu dve hiljade godina pronalaze načine da žive u skladu sa sobom i sa prirodom. Iako ih zapadni svet povezuje samo sa Kung Fu, Tai Chi ili Qi Gong borilačkim veštinama, Shaolin sveštenici o životu znaju mnogo više. Zna se da veoma dugo i zdravo žive, da su vitalni i smireni i njihovo učenje je u stvari spoj učenja i verovanja budizma i taoizma. Preciznije rečeno, a da svako razume, oni veruju u jedan put svakog od nas, veruju da svako u sebi nosi svoju istinu do koje sam mora doći i to tehikama (borilačkim veštinama, meditacijom). Shaolin veštine ne mogu stvarnost učiniti lepšom jer stvarnost zavisi samo od toga kako svako vidi sebe i svoj odnos sa svetom.

  Kung Fu se može prevesti kao ’težak rad’ ili ’trud’ i za Shaolin sveštenike glavna je alatka ako želite da upoznate sebe i pronađete svoj put. Principi ovakve filozofije se mogu primeniti gde god da živite i čime god da se bavite, a zdravlje i dug život su osigurani. Tako je Shifu Yan Lei, 34. generacija majstora ovih borilačkih veština, napisao savete za sve koji žele da žive dugo i zdravo i da sačuvaju vitalnost.

  1. Nemojte mnogo da mislite. Razmišljanje troši mnogo energije. Od previše razmišljanja starite.

  2. Nemojte mnogo da pričate. Većina ljudi ili priča ili radi. Bolje radite.

  3. Kada radite, radite 40 minuta, a zatim napravite pauzu 10 minuta. Kada duži vremenski period gledate u nešto, bilo šta, narušavate vid i unutrašnje organe kao i unutrašnji mir.

  4. Kada ste srećni, kontrolišite taj osećaj. Kad izgubite kontrolu, uništavate energiju u plućima.

  5. Nemojte previše da brinete ili da se ljutite, jer tako kvarite energiju jetre i creva.

  6. Kada jedete, ne jedite previše. Kada se prejedete, remetite rad slezine. Jedite malo kad osetite malu glad.

  7. Kad nešto radite, ne žurite, polako. ’Idite polako i pre ćete stići’.

  8. Ako se bavite samo fizičkom aktivnošću i ne radite Qi gong (vežbe disanja, fokusa…), postaćete veoma nestrpljivi i nervozni. Izgubićete balans u svom telu, izgubićete Yin (ženski princip (zlo, tama, mržnja) koji sa Yang principom održava sklad).

  9. A, ako se ne bavite fizičkom aktivnošću, samo se odmarate ili meditirate, opet gubite sklad i nećete imati Yang energije (muški princip – duh, ljubav, svetlo, dobro).

  10. Shaolin Kung Fu vam daje sve. Suština treninga je da se napravi balans između Yin i Yanga. Nije bitno koliko sati vežbate. Telu treba da date ono što mu treba.  

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE