Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Vežbajte pametno: Najbolje doba dana i koliko da traje

    Nova godina je nova prilika da uvedete u svoj život nove navike (nekako je uvek lakše početi od početka). Ako niste zadovoljni svojim sportskim angažovanjem, zdravstvenim stanjem, opuštenim mišićima ili raspoloženjem prvo probajte sa uvođenjem rekreacije. Ali, ne bilo koje i ne bilo kada. Ako ste već odlučili da počnete da vežbate, trčite ili hodate, treba da znate i koje je doba dana najbolje za ovakve aktivnosti. (Mada, sve je bolje od sedenja na dvosedu).

    Idealno vreme za vežbanje je kasno posle podne (istraživanje American Council on Exercise). U ovo doba dana vaše je telo najtoplije i najjače, mišići su najelastičniji a krivni pritisak je nizak kao i otkucaji srca. Primetićete da ćete se manje naprezati i da ćete brže reagovati. Ali, ako ste već navikli da vežbate ujutru ili u podne, vaše telo je već u tom ritmu i u ovom delu dana dostiže svoj maksimum u učinku. Zato se držite već ustaljenog ritma jer ste svoj organizam istrenirali na ovakvu satnicu. Nije slučajno što profesionalni sportisti obavezno treniraju u vreme održavanja takmičenja za koje se spremaju.

    Jutarnje ptice vole jutarnje aktivnosti. Samo, njima se savetuje da rade lagane vežbe, da se dobro zagreju pre nego pređu na intenzivniju rekraciju. Ujutru su najčešće povrede, a treba uvek imati na umu da pošto se probudite vašim organima treba dva do tri sata da postignu pun kapacitet rada. WebMD, tim američkih lekara, došli su do podataka da ’jutarnji vežbači’ imaju najveće šanse da im rekreacija postane životna navika bez koje ne mogu. A isti lekari savetuju da, ako imate problem da bilo kakvu sportsku aktivnost uvedete u svoj dan, najbolje je da vežbate ujutru. To je siguran način da se aktivirate.

    Noćne sove su najaktivnije noću. Ali, vežbanje noću nije toliko prijatna aktivnost za vaše organe. Pre svega jer se biološki telo sprema na san (hormoni se luče-ne luče shodno ovakvom ritmu). Ako ipak ne možete da se odviknete od noćnog vežbanja, neka to bude nekoliko sati pre nego što odete na spavanje. Rekreacija treba da pomogne da bolje spavate, a ne da vas rasanjuje.

    Drugo, i veoma važno pitanje je koliko često treba vežbati. Center of Disease Control savetuju bar 150 sati fizičke aktivnosti nedeljno, što će reći pola sata dnevno (ako vežbate pet dana u sedmici). Možete praviti i drugačiji raspored, ali važno je da vežbate bar 10 minuta u kontinuitetu. Manje od toga neće doneti očekivane dobrobiti vašem kardiovaskularnom sistemu.

    Takođe, dobro bi vam došle i vežbe snage dva do tri puta sedmično. Ovde se broje dizanje tereta, sklekovi, zgibovi ili pilates i svaka vežba koje će pokrenuti sve mišiće, a ne samo određene grupe.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE