Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    O istraživanju BBC-ija: Južni tok Evropi i dalje trn u oku

    Da je početak gradnje Južnog toka i dalje Evropi trn u oku pokazuje i najnovije istraživanja energetske grupe Vaasaett koji je preneo BBC potpuno iskrivljujući sliku o cenama energenata u Srbiji.

    Slučajno ili ne, tek istraživači su istakli, a BBC neprecizno preneo, da je cena kubika u gasa u Srbiji najviša posle Stokholma i Lisabona, a na spisku 23 evropska grada, prenebregavajući činjenicu da naglase da je to tako samo ukoliko se cene posmatraju u odnosu na kupovnu moć građana.

    Ako se zna da je prosečan zarada za novembar bila oko 45.000 dinara jasno je da je kubik gasa od 44,9 dinara plus PDV, skup za većinu srpskih potrošača. Realno gledano Srbija u ovom času 1.000 kubika gasa plaća oko 380 dolara i posle Bukurešta i Budimpešte, koje imaju velike količine svog gasa, ima najnižu cenu gasa.

    Istovremeno niko nema jeftiniju struju od Srbije gde kilovat košta 6,8 evro centi i na začelju je liste 23 evropskih gradova.

    Stokholm i Lisabon mogu jedini imati skuplji gas od Srbije samo ako se posmatra kupovna moć, kaže i Dušan Bajatović, generalni direktor Srbijagasa ističući da je i ovo nekorektno prikazivanje podataka pokušaj da se obezvredi projekat Južni tok.

    Istraživanje istovremeno pokazuje da u odnosu na kupovnu moć jeftiniji gas od Beograda plaćaju potrošači u Rimu, Varšavi, Pragu, Ljubljani, Madridu, Zagrebu i Kopenhagenu, a da je gas najjeftiniji u Luksemburgu, Londonu, Briselu i Parizu.

    „Zadatak Srbijagas je da obezbedi što jeftiniji gas što već godinama i uspeva, što uostalom pokazuje i ovo istraživanje, ako se izuzme kupovna moć građana, prema kom jeftiniji gas od Srbije imaju samo Bukurešt i Budimpešta i to zato što imaju dovoljno svojih rezervi gasa,“ objašnjava Bajatović.

    Srbija, dodaje on, u ovom času dobija gas od Rusije po ceni koja je niža nego za Ukrajinu, a pri tom treba imati u vidu transportne troškove naše i Ukrajine.

    „Srbija je i najnovijim ugovorom s Gaspromom izuzeta od plaćanja penala za naručeni, a ne potrošeni gas. Po tom osnovu Rusi su za prošlu godinu Srbiji oprostili oko 50 miliona dolara duga“ kaže Bajatović.

    Nova prosečena cena gasa za sva domaćinstva u Srbiji je 44,9 dinara, a za ostale kupce 41,8 dinara po kubiku bez PDV-a. Imajući u vidu ovakvu cenovnu politiku u Bugarskoj adekvatno grejanje sebi ne može da priušti čak 47 odsto populacije, u Grčkoj 26 odsto, gde inače 32 odsto potrošača kasni s plaćanjem računa.

    U Bugarskoj i Hrvatskoj u proseku s plaćanjem računa kasni po 28 odsto domaćinstava, a u Rumuniji 27 procenata potrošača.

    Istraživanje ove energetske grupe je takođe pokazalo da se po ceni struje Beograd nalazi na 19. mestu od ukupno 23 evropska grada, a jeftiniji od njega su samo Pariz, Stokholm i Helsinki.

    To je tačno, samo ako se cena posmatra u odnosu na standard građana. Berlin u tom slučaju postaje mesto sa najskupljom električnom energijom, iza njega su Prag i Lisabon. Na drugom kraju je Helsinki koji ima najjeftiniju električnu energiju u odnosu na kupovnu moć, a iza njega su Stokholm, Pariz i Beograd.

    Situacija je, međutim, sasvim drugačije, ako se gleda realna cena kilovat časa. Srbija u tom slučaju, ima najnižu cenu od 6,2 evro centa i poslednji je na listi 23 evropske zemlje.

    Istovremeno, domaćinstva u Kopenhagenu i od skoro u Berlinu plaćaju struju 29,8 odnosno 29,7 evro centi, što su ubedljivo najviše cene u Evropi, iako cena energije predstavlja mali deo ukupne cene, dok najveći deo zapravo odlazi na poreze. 

    Foto: Beta

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE