Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Utva spremna za Mubadalu

    U pogonima Fabrike aviona Utva za šest meseci će početi proizvodnja delova za Boeing i Airbus, kao deo investicije kompanije Mubadala koja bi ovom pančevačkom preduzeću trebalo bi da donese dvostruko više radnih mesta i više od 400 miliona evra godišnje.

    U Utvi kažu da su spremni za nove investicije, a Dragan Perić, predsednik Upravnog odbora pančevačke fabrike, napominje da proizvodnja komponenti za avione može da počne praktično odmah.

    Imamo neophodnu infrastrukturu i stručne radnike. Spremni smo za nove izazove, smatra Perić. Izvršni direktor Mubadale i predstavnici Vlade Srbije su bili u fabrici i partneri iz Emirata su veoma zadovoljni uslovima koje ovde imaju.

    Pažljivo su pregledali avione u hangarima i detaljno analizairali delove koje pravimo. U narednom periodu očekujemo posetu stručnjaka koji će nam konkretnije reći šta će se prvo raditi. Ovaj posao je za nas velika šansa.

    U ovoj firmi radi 258 ljudi, a ukoliko bi se ambiciozan plan ostvario, u narednih godinu dana moglo bi se zaposliti još toliko radnika. Perić napominje da je država vlasnik skoro 100 odsto preduzeća, a od Vlade zavisi kakav će aranžman postići sa Mubadalom.

    Ova investicija bi bila značajna za našu zemlju, zbog punjenja budžeta, ali i za Pančevo, jer bi određen broj ljudi dobio posao, kaže gradonačelnik Pančeva Pavle Radanov.

    Gradonačelnik ističe da Utva ima kompletnu infrastrukturu, dovod gasa, dovoljan kapacitet električne energije, vodovod i kanalizaciju, tako da su potrebna mnogo manja ulaganja, nego u grinfild investiciju.

    Fabrika je bombardovana 1999. godine, tako da je deo pogona oštećen, ali se i to može brzo dovesti u red, kaže Radanov. Prednost lokacije je blizina glavnog grada, ali i činjenica da se nalazi na trasi budućeg auto-puta ka Rumuniji.

    Foto: Facebook

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE