Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Pješčić: Javni dug raste do 2016.

    Najveći izazov naredne godine biće dosledno sprovođenje mera fiskalne konsolidacije, smatra viceguverner Veselin Pješčić i dodaje da u Narodnoj banci Srbije veruju da će Vlada biti dosledna u u primeni tih mera.

    U skladu sa programom fiskalne konsolidacije i srednjoročnom fiskalnom strategijom, nivo javnog duga bi trebalo da raste do 2016, a posle toga da se stabilizuje i počne da se vraća ka zakonskim limitima, kazao je Pješčić.

    Ono što preostaje je fiskalno prilagođavanje prema projekcijama Ministarstva finansija u naredne tri godine od pet odsto BDP i smanjenje nivoa deficita sa sadašnjih sedam na jedan do 1,5 odsto u 2016, kako bi počeo da se smanjuje i nivo javnog duga u BDP, naveo je viceguverner.

    Pješčić je rekao da je opredeljenje NBS da inflacija i naredne godine bude ispod centralne vrednosti od četiri odsto i sve mere koje centralna banka preduzima imaju za cilj održavanje cenovne stabilnosti.

    Kurs će, kao i ove godine biti relativno stabilan, naročito ako se imaju u vidu najavljene mere fiskalne konsolidacije koje treba da doprinesu održavanju makroekonomskoj stabilnosti, napomenuo je on.

    Pješčić je, povodom zadataka konstituisanog Komiteta za finansijsku stabilnost, rekao da je osnovni zadatak tog komiteta razmena mišljenja predstavnika relevantnih institucija i koordinacija sprovođenja dogovorenih mera, kako bi se sačuvala finansijska stabilnost u zemlji.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE