Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    BiH: Kantoni pred bankrotom

    Većina kantona u Federaciji BiH su pred bankrotom. Deficit se meri stotinama miliona konvertibilnih maraka, a vlasti već pripremaju teren za "kriznu komunikaciju", jer neće biti novca za isplatu najmanje jedne, najverovatnije decembarske plate.

    Kako piše Dnevni avaz, ovogodišnji ukupni gubitak vlada u najvećim kantonima u Federciji BiH prelazi 400 miliona maraka, od čega je gotovo polovina u Kantonu Sarajevo.

    Finansijski kolaps u kantonima biće najveći udar na stanovništvo, ali i na celu ekonomiju, ocenjuje sarajevski dnevnik i navodi da će prosvetni radnici i policajci, zaposleni u velikim kantonalnim administracijama i javnim preduzećima, biti prvi na udaru.

    U većini kantona plate već kasne najmanje po jedan mesec, a upućeni tvrde da se vlasti, posebno u Sarajevu, spremaju da "ukradu" jednu platu i tako prevaziđu gubitak.

    List tvrdi da je najgora situacija u Kantonu Sarajevo, što je ekonomski i finansijski apsurd, a gde, prema nezvaničnim saznanjima, budžetski deficit iznosi 190 miliona maraka.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE