Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Poslovna komunikacija: Šta znači `moćni dijamant`?

    Pitanje koje muči mnoge – šta sa rukama? Nekadašnji premijer Britanije, Margaret Thatcher, dobila je preporuku da nosi tašnu, dok 'čelična dama' 21. veka, Angela Merkel, ima drugo rešenje.

    Među svim vrstama živih bića, ljudske ruke su jedinstvene. Ne samo po onome što njima možete da uradite, već i po tome koliko su značajne za komunikaciju. Izrazito su ekspresivne. Pričaju onima koji ne mogu da čuju i imaju snagu da otkriju najdublje misli. Nijedna druga vrsta nema deo tela sa tako izuzetnim opsegom mogućnosti. Bez obzira da li slušate nekoga kako govori ili samo posmatrate osobu, položaj ruku privlači našu pažnju kao bogat izvor neverbalnih naznaka kako bi bolje razumeli misli i osećanja drugih. Interesantna je činjenica da naš mozak obraća mnogo veću pažnju na prste i šake u odnosu na ostatak tela (www.psychologytoday.com).

    Stoga je pitanje koje muči mnoge ’šta sa rukama’ opravdano. Značaj se posebno ističe kada se radi o javnim ličnostima, naročito političarima i poslovnim ljudima, jer treba voditi računa šta ruke u određenom položaju poručuju, kakvu poruku o njihovom ’vlasniku’ šalju.

    Dijamant Merkelove

    Nekadašnji premijer Velike Britanije, Margaret Thatcher, dobila je preporuku da nosi tašnu, dok 'čelična dama' 21. veka, Angela Merkel, ima drugo rešenje.

    Nemački kancelar šake drži u predelu stomaka, spojenih prstiju, u položaju koji je postao poznat kao ’dijamant Merkelove’. Ovo je jedan od verovatno najprepoznatljivijih gestova na svetu. Hrišćansko-demokratska unija iskoristila je prikaz njenih ruku u ovom položaju u završnici predizborne kampanje krajem septembra. U centru Berlina osvanuo je plakat od 1.400 metara kvadratnih, sastavljen od 2.150 manjih fotografija pristalica, a odmah iza ćoška i bilbord sa natpisom ’Budućnost Nemačke u dobrim rukama’. U prošlosti Merkelova je bila suočena sa dosta podsmeha upućenih njenom držanju, dok danas nadimak ’majka’ i njen karakteristični položaj ruku predstavljaju simbol smirenosti i snage.

    Poslovna komunikacija: Šta znači `moćni dijamant`?

    Snažan oblik govora tela prikazan je i u popularnoj animiranoj seriji ’The Simpsons’ gde je gotovo zaštitni znak starog milijardera. Mr. Burns bi uz svaki poklič ’sjajno’ spojio ruke u ovaj prepoznatljiv položaj. Gest, kome je pečat dala Angela Merkel, nije stran ni drugim svetskim visokim funkcionerima i biznismenima, ali ni onima na području Srbije. Karakterističan je za Miroslava Miškovića, vlasnika Delta Holdinga, a sve češće se može primetiti da i Aleksandar Vučić, prvi potpredsednik Vlade Srbije, u gostovanjima drži ruke u ovom položaju.

    Snaga gesta

    Samopouzdanje, ali i autoritativnost prva su obeležja osoba koje ruke drže u ovom karakterističnom položaju. Njihova samouverenost leži u moći i kontroli koje poseduju, kao i pristupu određenim informacijama ili životnom iskustvu koje im daje prednost u odnosu na druge. Ovaj gest često koriste nadređeni. Biznismen Donald Trump u svom reality programu ’The Apprentice’ mogao se videti sa rukama ispred sebe, spojenim prstima i odvojenim dlanovima i to uglavnom pre nego što bi nekom od kandidata saopštio da je otpušten. Očigledan znak njegove moći nad osobama koje su mu potčinjene.

    Gest danas poznat kao ’dijamant Merkelove’ efikasan je ukoliko posedujete određenu moć ili želite da drugi tako misle. Kada je u pitanju timski rad, može naneti samo štetu, jer takođe ukazuje na arogantnost. Držanje ruku u ovom karakterističnom položaju ima određene podsvesne, manipulativne moći, ali neće biti od velike koristi ukoliko se radi o usamljenom gestu koji nije u skladu sa položajem ili poverenjem koje ljudi imaju u vas.

    Pretpostavljeni će gest koristiti na sastancima i prilikom izdavanja naredbi. Što su ruke u višem položaju oslikavaju veću moć ili aroganciju. U ekstremnim slučajevima pogled prolazi kroz piramidu koju formiraju šake u položaju ispred očiju.

    Neki će se odlučiti za suptilniju verziju gesta držeći ruke na ovaj način, ali ispod stola. Sklanjajući ruke od pogleda drugih pokušaće da prikriju svoje mišljenje ili ograniče sopstvenu moć. Skriveni ’dijamant’ više je prisutan kod žena, a karakterističan je i u situaciji u kojoj osoba sluša nekoga (www.bodylanguageproject.com).

    Ukoliko su ruke u položaju ’dijamanta’, ali pri tom služe kao oslonac glave, gest ne signalizira poverenje, već ukazuje na dosadu, samosvesnost ili neprijatnost.

    Kada se posmatra u koleraciji sa drugim oblicima govora tela, najvažnije je ono što sledi pre postavljanja ruku u položaj ’dijamanta’. Treba obratiti pažnju na pozitivne i negativne elemente koji će ukazati na to da li osoba nastoji da bude iskrena ili će pokušati da manipuliše svojom prividnom snagom. Otvoreni dlanovi i stav tela dobar su znak, dok će na negativno ukazati prekrštene ruke, dodirivanje nosa ili lica ili izbegavanje pogleda.

    Nije potrebno mnogo da bi se prešla linija i preteralo u korišćenju ovog jakog gesta neverbalne komunikacije. Njegova upotreba nosi značajnu težinu i stoga ga treba koristiti u određenim momentima, kao na primer kako bi dodatno istakli određenu stvar u svom govoru. Ukoliko preterate sa isticanjem ovog gesta ili ga upotrebite u pogrešnom trenutku u opasnosti ste da vas drugi shvate kao egoistu ili sveznalicu.

    Isprepletani prsti

    Ukoliko tokom pregovora iskrsne nešto što će smanjiti samopouzdanje osobe koja ruke drži u ’dijamantu’, uslediće ukrštanje prstiju. Isprepletani prsti uglavnom ukazuju na nizak stepen samopouzdanja. Jačina stiska ukazuje i na stepen uznemirenosti osobe. Obratite pažnju u kom trenutku razgovora je osoba promenila položaj šaka i dobićete odgovor na pitanje šta je izazvalo pad samopouzdanja. Takođe, treba obratiti pažnju i na obrnutu situaciju.

    Moć i saosećanje

    Poslovna komunikacija: Šta znači `moćni dijamant`?

    Najbolji gest kojim možete navesti druge da poveruju u vas i slože se sa vašim mišljenjem je kada su šake postavljene u širi položaj ispred grudi, kao da njima držite loptu. Poruka koju šaljete na ovaj način su moć, samopouzdanje i saosećanje. Gest je prigodan za sve prilike uključujući i konfrontacije, govore i pregovore. Barack Obama, predsednik SAD, prilično često koristi ovaj gest, a isto je činio i njegov protivnik u debati predsedničkih kandidata 2012. Mitt Romney.

    Foto: Beta/AP

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE