Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Moskva za milijarde dolara bliža Kijevu od EU

    Zbog smanjenog obima trgovine sa Rusijom, Ukrajina je u poslednja tri meseca izgubila pet milijardi dolara i to je osnovni razlog što je ta zemlja odbila da potpiše sporazum o pridruživanju sa Evropskom unijom.

    Rukovodilac parlamentarne grupacije vladajuće ukrajinske Partije regiona Aleksandar Efremov je, objasnio je razloge zbog kojih je Kijev odustao "u minut do dvanaest" od asocijativnog ugovora sa EU.

    Usled sve zaoštrenijih odnosa sa Moskvom, "praktično se zaustavila mašingradnja, brodogradnja, a pojavili su se problemi i u avioindustriji", objasnio je Efremov, a i preduzeća prehrambene industrije su imala velike gubitke usled izvoza u Rusiju.

    Efremov je rekao da je vlada premijera Nikolaja Azarova odlučila, ocenjujući korist i štetu od mogućeg sporazuma sa EU, da se "Ukrajina isuviše brzo kretala ka sporazumu o asocijaciji sa EU i da taj proces treba usporiti".

    Azarov je na zasedanju parlamenta takođe ponovio taj stav, ali uz napomenu da odluka o zaustavljanju pregovora o asocijaciji sa EU "nema strateški već taktički karakter i da će se saradnja sa Unijom nastaviti".

    Prema rečima Azarova, otkazivanjem augovora sa EU, vlada u Kijevu je širom otvorila vrata da u potpunosti reguliše sve trgovinske sporove sa Rusijom, koja je za mnoge ukrajinske kompanije glavno izvozno tržište.

    Brisel je u četvrtak, reagujući na odluku Kijeva, izrazila žaljenje zbog odustajanja od ugovora koji je trebalo da se potpiše potkraj sledeće sedmice u Viljnusu, uz napomenu da će to uticati na manji priliv investicija u Ukrajinu.

    Sličnu zabrinutost izrazio je i zvanični Vašington, dok je ruski i predsednik Vladimir Putin pozdravio spremnost Kijeva da unapredi ekonomsku saradnju Ukrajine sa Zajednicom navisnih država, uključujući Rusiju.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE