Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Primer kako stati na put do miliona: Dve devojke i jedna kaciga

    Primer kako stati na put do miliona: Dve devojke i jedna kaciga

    One su mlade Šveđanke i sedam godina su posvetile izumu koji će od njih napraviti milionerke. Cilj bila je sigurna vožnja biciklom i kaciga koja štiti glavu, a ne smeta i ne vidi se. Ovo, naravno, nije trik.

    Dva veka nakon što je svet dobio jedan od najboljih izuma – bicikl,  Anna Haupt i Terese Alsti, studentkinje Industrijskog dizajna u Lundu, 2005. godine dolaze na revolucionarnu ideju ‘nevidljivih kaciga’. Nakon sedam godina istraživanja i više od 6,3 uloženih miliona evra, nevidljive kacige Hovding kompanije našle su se u prodavnicama širom Skandinavije.

    “Moram da sednem, preda mnom su buduće milionerke!”, bila je reakcija njihovog mentora i profesora kada su mu pokazale svoj revolucionarni izum. U malom studentskom gradu Lundu (Švedska) prosto je nezamislivo ići negde peške, svi su na dva točka bez obzira na godišnje doba i vremenske uslove. Buduća milionerka Terese Alsti i sama kaže da joj je plastična kaciga uvek bila nelagodna i odavala utisak ‘velike pečurke na glavi’. Zato je “bicikl je budućnost” moto ovih mladih devojaka, koje su danas ponosni pronalazači Hovding kacige.

    Proizvodnja nevidljivog šlema ostvarila se u saradnji sa kompanijom Alva Sweden, poznatim proizvođačem airbag-ova. Tokom sedmogodišnjeg testiranja, na hiljade i hiljade probnih biciklističkih nezgoda ustanovilo se kako kragna funkcioniše. U slučaju saobraćajne nesreće ona radi po principu vazdušnih jastuka. Kragnu pokreće gas i mala pumpa koja ispuni kacigu helijumom i gotovo istog trenutka stvara kapuljaču oko glave kako bi se ublažio pad, udarac o automobil ili bilo koju drugu prepreku na koju naiđu biciklista ili motorista. Kragna pruža veću zaštitu od obične kacige jer pokriva veću površinu glave.

    Ovaj izum sadrži i malu crnu kutiju koja čuva podatke o putanji bicikliste poslednjih deset sekundi pre i nekoliko sekundi posle nesreće. Za sada je dostupna samo Evropljanima koji je mogu poručiti preko Hovding sajta, a njena cena je 399 evra

     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE