Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Čepurin: Zajednički interesi Rusije i Srbije

    Birokratija guši Južni tok i ako srpska energetska birokratija bude radila normalno neće biti problema, kaže ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Čepurin ističući da su velike ruske investicije i krediti u Srbiju, poput Gazproma, samo mali deo od mogućeg.

    Rusija i Gazprom birali su da gasovod prolazi kroz prijateljske teritorije, kao koristan projekat za zemlje tranzitere. Međutim, preterana birokratija može projekat da uguši i prepreke treba zajednički da rešavamo.

    Ne treba zaboravljati da u svetu u sferi energetike postoje različite interesi i lobisti, a mi sa Srbima imamo zajedničke interese, naglasio je Čepurin u intervjuu Novostima.

    Takođe, dodao je on, očekuje se da će predsednik Vladimir Putin posetiti Srbiju kada dobijemo poruku da su završene sve neophodne pripreme za početak izgradnje Južnog toka.

    Ako srpska birokratija bude radila normalno neće biti problema. Uveren sam da će srpsko rukovodstvo razumeti značaj i racionalnost projekta. Nadamo se skoroj poruci, čekamo signal, lopta je na srpskoj strani.

    Kada je u pitanju sveukupna ekonomska saradnja dve zemlje, Čepurin je istakao da je Rusija uvek zainteresovana za snažnu i prosperitetnu Srbiju. Jačanje Rusije često je jačalo i Srbiju, dodao je on.

    Samo Gazpromneft je uložio u NIS skoro milijardu i po evra, koji je danas najveći poreski platiša u Srbiji. Ako bi Srbija imala deset takvih investicija, problema s budžetom ne bi bilo.

    Sada NIS planira da uloži u izgradnju termoelektrana u Novom Sadu i Pančevu, kao i vetroparka Plandište. Pomenuo bih Lukoil koji je uložio značajna sredstva, a nadam se da će i ubuduće.

    U rekonstrukciju srpskih železnica uložena je milijarda dolara ruskih kredita, ali sve to, tvrdi Čepurin, samo je mali deo od mogućeg. Uz normalnu klimu za ulaganja moglo bi da se uradi mnogo više.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE