Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Pola milijarde ekstremno siromašnih u Africi

    U Africi živi 55 milijardera, od kojih skoro polovina živi u Nigeriji, dok siromaštvo i dalje raste, prema studiji američkog časopisa Venture. Najbogatiji Afrikanac "težak" 20 milijardi dolara.

    Među 55 najbogatijih Afrikanaca, čak 20 je iz Nigerije, a među njima je troje od četvoro sa vrha liste. Južna Afrika i Egipat zauzimaju drugo i treće mesto.

    Prema ovom istraživanju, nigerijski biznismen, Aliko Dangote, najbogatiji je Afrikanac, i to već više godina unazad, a njegovo bogatstvo procenjuje se na oko 20,2 milijarde dolara.

    Ovaj multimilijarder koji je bogatstvo stekao na cementu, poseduje pravo industrijsko carstvo koje obuhvata mlinove, fabrike sećera i ostalih prehrambenih namirnica.

    Najbogatija Afrikanka, Folorunšo Alakija, takođe je iz Nigerije i nalazi se na čelu naftne kompanije Famfa Oil.

    Velika većina nigerijskih milijardera svoje bogatstvo stekla je na nafti, budući da je Nigerija prvi proizvođač "tečnog zlata" na kontinentu.

    U studiji se takođe navodi da Afrika ima sve više izrazito bogatih ljudi, a više zemalja kontinenta beleži ekonomski rast uprkos svetskoj krizi, ali se siromaštvo ipak ne smanjuje.

    Prema podacima Svetske banke, u Subsaharskoj Africi koja je 1981. brojala 205 miliona ekstremno siromašnih (sa manje od 1,25 dolara dnevno), u 2010. imala je dvostruko više siromašnih, odnosno, oko 414 miliona. 

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE