Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    `Sukob` zbog poternice za direktorom MOL

    Mađarska Vlada nema razumevanja za hrvatsko sudstvo, koje je raspisalo poternicu za direktorom kompanije MOL, jer je navodno podmitio nekadašnjeg premijera Ivu Sanadera tokom privatizacije hrvatske naftne kompanije.

    Zsolt Hernadi je navodno, kao prvi čovek mađarske naftne kompanije, prilikom privatizacije INA podmitio premijera Ivu Sanadera sa 10 miliona evra da bi kompaniji MOL predao upravljanje INA, iako je udeo u vlasništvu manji od 50 odsto.

    Pošto se nije odazvao na pozive na saslušanje u Zagrebu, hrvatski sud je raspisao za njim evropsku poternicu i poternicu Interpola.

    Mađarska vlada, najveći akcionar u MOL, stala je iza Hernadija, optužujući hrvatsku Vladu za kršenje zakona Evropske unije.

    Slučaj prevazilazi granice ekonomije. Mađarska vlada savetuje rukovodstvu kompanije da razmotri prodaju vlasništva nad delom INA hrvatskoj vladi ili trećem licu, kažu u Ministarstvu inostranih poslova Mađarske.

    Nagađa se da bi kupac mogao da bude ruski Rosneft koji je, navodno, početkom septembra počeo pregovore o otkupu dela MOL, ali i 19,9 odsto državnih akcija.

    MOL, koji ima tek nešto manje od 50 posto akcija INA, i Hrvatska, sa oko 45 posto, nedavno su počeli pregovore o novom deoničarskom ugovoru.

    MOL je saopštio da zbog "kršenja ugovora" potpisanih 2009. godine, hrvatska strana više nema pravo preče kupovine u slučaju da se oni odluče da prodaju svoj deo deonica u INA.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE