Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Vučić: Ako završimo posao sa UAE Srbija postaje čudo

    Srbija je potpisivanjem memoranduma o razumevanju sa kompanijom Mubadala napravila još jedan korak napred u plodnoj i korisnoj saradnji sa Ujedinjenim Arapskim miratima, izjavio je prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić.

    "Potpisali smo memorandume o razumevanju vezano za pravljenje naučno istraživačkog centra koji bi trebalo da bude početak, uvod da, ukoliko pokažemo da smo dovoljno sposobni, da imamo dovoljno ljudskih kapaciteta, idemo u pravljenje fabrike čipova", naveo je on.

    To bi Srbiju, kako je rekao, "spaslo mnogo muka, jer je to izvozno orijentisana industrija, najmodernija i najsavremenija, a UAE su jedan od najmoćnijih i najvećih svetskih proizvođača čipova".

    Prema rečima prvog potpredsednika Vlade Srbija će postati "malo balkansko čudo" ako u saradnji sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima do kraja sprovede planove o izgradnji fabrike čipova i delova za avione.

    Potpisani su Memorandumi u oblastima naprednih tehnologija poluprovodnika i čipova, vazduhoplovnih tehnologija, telekomunikacija i obnovljivih izvora energije.

    Zamenik predsednika Komiteta za saradnju sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima Mlađan Dinkić razovarao je sa rukovodstvom kompanije Mubadala koje je, kako je preneo, impresionirano srpskom naučnom zajednicom i iskazalo spremnost za izgradnju naučno-razvojnog centra koji bi bio prva faza izgradnje fabrike čipova u Srbiji.

    Dinkić je novinarima nakon sastanka, na kome su učestvovali generalni direktor kompanije Mubadala Khaldoon Al Mubara i izvršni direktor kompanije Waleed Al Mokarrab, rekao da ono što je pre pet godina Fijat doneo srpskoj automobilskoj industriji, danas donosi Mubadala u oblasti IT i visokih tehnologija.

    Dinkić je rekao da je ideja da se u Srbiji izgradi fabrika čipova, a da bi u prvoj fazi trebalo da se izgradi razvojni centar u kome bi radilo 50 do 100 srpskih naučnika, koji bi, po završenom fakultetu tu mogli da dobiju posao i dobru platu, a da bi onda počela izgradnja fabrike čipova u drugoj fazi.

     

    Foto: Beta

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE