Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Par koraka `malih` Warrena Buffetta

    Čak 80 odsto menadžera koji upravljaju fondovima nisu u stanju da pobede tržište, pa je urednik rubrike Investitor magazina Forbes pronašao deset najboljih ulagača amatera i na osnovu njihovog iskustva sastavio priručnik za investitore koji će od od svakog napraviti malog Warrena Buffetta.

    Na osnovu istraživanja i razgovora s najuspešijim "malim Buffettima" sastavljena je lista 10 najvažnijih saveta za svakog ulagača:

    1. Koncentrisani portfolio može da upali – Iako se svi zaklinju u ulaganje na raznim stranama, mnogi investitori do uspeha su došli uz veoma mali broj deonica u koje su ulagali. Bolje je koncentrisati se na mali broj deonica u koje verujete.

    2. Kupujte deonice s malim udelom duga na ukupnu imovinu – Idealno je ako je dug kompanije u koju ulažete manji od 50% vrednosti imovine.

    3. Nemojte se polakomiti za dividendom – To je zamka. Činjenica da kompanija isplaćuje visoku dividendu ne znači nužno da je zdrava.

    4. Ne prihvataj firmine brojke "zdravo za gotovo" – Vrednost kompanije je vrlo upitna.

    5. Izbegavaj deonice s pričom – Krajnje je nepreporučljivo ulagati u akcije na osnovu glasina ili zato što kompanija izbacuje na tržište gadžet koji vam se sviđa. Brojevi moraju da imaju prednost.

    6. Držite se prodajne strategije – Kada jednom odredite na kom cenovnom nivou ćete izaći iz deonice, držite se tog plana.

    7. Potraži deonice koje su potcenjene zbog privremenog pada – Kada drugi prodaju zbog nekog iracionalnog razloga, treba kupovati, jer deonica ima potencijal na duže staze.

    8. Nemojte biti pohlepni – Mnogi čekaju da na deonici zarade nekoliko puta uloženu vrednost. Treba prodati čim se ostvari zadovoljavajući prinos, a ne čekati da vas deonica vrati na početak ili još niže.

    9. Tražite deonice s monopolom ili duopolom – To su kompanije sa sigurnim tržištem, jer je bilo kojem konkurentu preskupo da uđe u borbu sa njima.

    10. Izbegavajte kompanije o kojima kruže glasine – Ako ima ulagača koji se klade protiv vaše kompanije, pitanje je vremena kada će i vama postati poznato ono što oni znaju.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE