Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Klasteri za prodor na tržišta EU i sveta

    U Projekat "Politika razvoja klastera u Jugoistočnoj Evropi", uključeno je 11 zemalja u 27 regija, a njegova vrednost je pet miliona evra. Klasteri otvaraju vrata svetskih tržišta, rečeno prilikom predstavljanja projekta u Novom Sadu.

    U Vojvodini postoji 20 klastera, grupacija preduzeća metalske industrije, informativne tehnologije, turističke delatnosti i proizvodnje vina, a strateški cilj je da se iduće godine tako povežu i sve ostale proizvodne oblasti.

    Klasteri vode u privredni napredak jer se jedino kroz organizovano udruživanje domaćih privrednika može unaprediti srpska privreda i postići konkurentnost na stranom tržištu, tvrdi pokrajinski sekretar za privredu Miroslav Vasin.

    Udruživanje preduzeća je uslov koji treba da ispunimo da bismo odgovorili na složene zahteve tržišta Evropske unije, kao i Rusije, Belorusije i Kazhstana gde jedini u Evropi imamo povlašćen pristup.

    Nijedan naš proizvođač nema dovoljne količine robe da bi bio konkurentan na tim tržištima, kazao je Vasin na konferenciji za novinare na kojoj je predstavljen projekat "Politika razvoja klastera u Jugoistočnoj Evropi" (Cluster PoliSEE).

    Partneri u tom projektu iz Srbije su Pokrajinski sekretarijat za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova, sa budžetom od 127.300 evra i Univerzitet u Novom Sadu sa budžetom od 180.000 evra.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE