Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Usvojen mehanizam za vraćanje viza

    Poslanici Evropskog parlamenta danas su velikom većinom glasova usvojili mehanizam koji omogućava da se za građane zemalja iz kojih dolaze lažni azilanti – u koje spada i Srbija – privremeno ponovo uvedu vize.

    Tanja Fajon, ranije izvestilac EP za viznu liberalizaciju, koja se snažno protivi ovom mehanizmu, ocenila je odmah posle glasanaja da ne postoji opasnost da će on uskoro biti i primenjen na zemlje Zapadnog Balkana.

    Za usvajanje mehanizma glasalo je 631 poslanik, dok je 236 bilo protiv.

    Poslanici, međutim, samatraju da je malo verovatno da će on biti pokrenut. Parlament je u utorak vodio burnu raspravu o ovom mehanizmu, koga su poslanici iz redova socijalista, socijaldemokrata, liberala i zelenih kritikovali zbog toga što omogućava ograničenje slobode kretanja, pre svega za građane iz zemalja Zapadnog Balkana.

    Mehanizam predviđa složenu proceduru koja počinje prijavom jedne ili više zemalja članica da je zabeležen povećan priliv lažnih azilanata, nakon čega Komisija uz pomoć evropske granične službe Froneteksa sastavlja izveštaj o stanju stvari.

    Tek ukoliko se utvrdi da je došlo do naglog priliva lažnih azilanata iz neke zemlje, toj zemlji se može privremeno ukinuti bezvini režim.

    Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin rekao je pre dva dana da situacija nije dramatična i da će ova mera moći da se primenjuje samo do 2016, od kada će zemlje članice EU izgubiti pravo da uvode ograničenja na Šengenski sporazum.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE