Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Kako da skupite hrabrost i date otkaz?

    Otkaz je radikalan potez. Danas pogotovo.  

    Zastrašujuća je pomisao da godinama radite nešto što ne volite i što vas čini nesrećnim. Ceo život slušate fraze kako je život samo jedan, a obaveze i rokovi čine da nemate vremena da mislite o tome. Sve dok vas nešto veliko ne podseti kako je sve prolazno i promenljivo. I onda se zapitate šta želite da promenite? Da li ćete stvarno dozvoliti strahu da vas sputava i parališe? Život je jedan i on se ne čeka – on se dešava. 

    Jurite svoj san umesto što sedite učaureni u mračnoj kancelariji radeći posao koji vam ne pruža satisfakciju, potajno maštate da radite u boljoj firmi, ili da upravljate boingom 737 ili… Šta vas sprečava?

    Od malena vas uče da udovoljavate drugima – roditeljima, familiji, društvu, zajednici. Uvek opterećeni tuđim mišljenjima – da li će reći da ste razmaženi ili u krizi srednjih godina jer dajete otkaz? Živite život kakav želite, a ne onaj koji vam se nameće. Ne čekajte – nikad nije kasno za nove početke.

    Ukoliko izdržavate porodicu teško da ćete se usuditi da date otkaz, koliko god da ste nezadovoljni i nesrećni na poslu. Krenite polako, korak po korak. Počnite da štedite i planirajte svoju budućnost već ovog trenutka. Za početak pojednostavite život i smanjite troškove. Iznenadićete se kako možete da se odreknete nekih stvari i živite skromnije nego inače. Ušteđevina će strah od nemaštine umanjiti, a vas ohrabriti da tražite posao o kom sanjate, a u međuvremenu polako zaokružujte oglase u novinama i raspitujte se za posao koji vas zanima.

    Pomisao da ostanete bez sigurnih prihoda sama po sebi je dovoljno zastrašujuća. Posao od devet do pet podrazumeva i garantovanu platu, medicinsku zaštitu i penziono osiguranje. Rečju, obezbeđuje sigurnost, a to je teško napustiti. Ne dozvolite da vas strah parališe i bude jači. Vi upravljate njime, a ne on vama.

    Kako da ostanete motivisani u svojoj misiji da promenite život?

    Neka vas pozitivan duh ne napušta. Budite ponosni na svaki svoj uspeh koliko god mali izgledao. Svaki novi izazov, posao, praksa obogatiće vaš portfolio, a vi ćete biti sve bliži ostvarenju svog sna.

    Vizualizujte. Ne potcenjujte moć i snagu misli. Zamišljajte posao o kakvom sanjate, radno mesto, okruženje, sebe kako ste uspešni u tome. Zamišljajte do najsitnijih detalja – pred spavanje, dok vozite, dok kuvate, kad god možete. Neka vam slika vašeg cilja bude pred očima, sve dok ne postane realnost.

    Okružite se ljudima koji su vam podrška. Svako ko se raduje i želi vam uspeh je dobrodošao. Negativce izbegavate u širokom luku.

    Družite se sa ljudima iz struke. Učlanite se u njihove organizacije, volontirajte, čitajte o ljudima koji su postigli ono što vi pokušavate, neka vam budu stalni podsticaj i inspiracija.

    Povremeno pogledajte iza sebe. Da li želite da odustanete i vratite se na stari put i posao? Verovatno ne. Možda napredujete sporije, ali bar konačno idete u pravcu kojim ste oduvek hteli.

    Slediti svoje snove nije jednostavno – da jeste svako bi to već radio. Ali na kraju kad se sav trud isplati, kad znate da se niste uzalud borili, da je vredelo i da svako jutro ima novi smisao – počinje novi život.

     

     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE