Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Cinični trik vodi Grčku ka stanju poput kosovskog

    Evropa planira da dozvoli Grčkoj da propada unutar evrozone, klizeći ka stanju koje podseća na kosovsko. Paketi pomoći cinični trik, a sa novim paketom zemlja bi još jednom banktrotirala, kaže ekonomista Yanis Varoufakis.

    Varoufakis kaže da je kancelarka Angela Merkel bila u pravu kada je rekla da Grčka nije trebalo da bude primljena u evrozonu.

    Zbog načina na koji je dizajniran evro, Grčka nije jedina koja nije imala nikakve šanse da preživi bez velike društvene katastrofe u evrozoni, a isto važi i za ostale periferije, kao i za Francusku.

    On objašnjava da bi Evrozona morala da ima odgovarajuću bankarsku uniju, neki stepen zajedništva u smislu javnog duga, kao i investicioni mehanizam velikih razmera koji reciklira viškove u formi proizvodnih investicija u zemlje koje imaju deficite.

    Prema njegovom mišljenju, paketi pomoći nemaju svrhu rešavanja problema Grčke, a drugi i treći krug spasavanja je samo pokušaj da se sakrije istina o prvom.

    Originalni scenario spasavanja bio je cinični trik za prenos gubitaka iz knjiga nemačkih i francuskih banaka na ramena grčkih, nemačkih i francuskih poreskih obveznika.

    Ogromni teret krivice za evro-krizu prebačen je na Atinu, jer je Grčka bila kanarinac u rudniku. Ona je bila prva i najrovitija ekonomija koja je izdala zajedničku tajnu da je konstrukcija evrozone manjkava. Tako je postala glavni kandidat za žrtvenog jarca, smatra Varoufakis.

    Možda je koren problema toliko snažne grčke krize nesposobnost grčke elite koja cedi zemlju vođena obećanjem da će reformisanjem institucija stići do nečega što se nejasno naziva "Evropom" koja, pritom, nije ni zainteresovana ni sposobna za takav podvig, tvrdi on.

    U početku, "Evropa" je bila zainteresovana za Grčku, kao za tržište sa niskim nivoom privatne zaduženosti. Sada, samo želi da se toga oslobodi, ali ne zna kako to da uradi bez gubitka Španije, Italije i, na kraju, Francuske.

    Grčka je bankrotirala već dva puta i uradiće to po treći put, sa novim paketom pomoći. Dakle, bankrot se već desio, ali u dozama. Može li Grčka opstati unutar evra, pita se Varoufakis i kaže: Evropa planira da joj dozvoli da propada unutar Evrozoni, klizeći ka stanju koje podseća na kosovsko.

    Najzanimljivije pitanje koje postavlja Varoufakis je: može li evro da preživi? Ne sumnjam da, nadovezuje se on, ako se nastavi sadašnja politika, to neće biti slučaj.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE