Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Luka Beograd traži poček od tri godine

    Mali akcionari Luke Beograd, zatražili su da budu uključeni kao poverioci u predstečajni postupak, koji se nad ovom kompanijom vodi u Privrednom sudu u Beogradu, sa odštetnim zahtevom od 28 miliona evra, dok bi država trebalo isto da učini sa zahtevom od 22 miliona evra, izjavio je za Danas predsednik Kluba malih akcionara Vojislav Obradović, dodajući da odštetni zahtev predstavlja razliku između plaćene i procenjene vrednosti akcija.

    Navodeći da su mali akcionari imali uvid u stečajni materijal, Obradović tvrdi da procena imovine koja je dostavljena iz Luke sudu nije dobro obrađena, jer nije obuhvaćen veliki procenat imovine ovog preduzeća. Takođe, prema njegovim rečima, u zahtevu Luke da se otvori predstečajni postupak nedostaje titular svojine, jer nije potpisnik vlasnik kompanije Milan Beko, već bivši izvršni direktor, koji je od juna u pritvoru i protiv koga se vodi istraga zbog privatizacije Luke.

    Luka Beograd, koja je zatražila predstečajni postupak, ponudila je 21 banci za dug od oko ukupno 800 miliona dinara period odlaganja od tri godine, dok se kompanija stabilizuje.

    Ukoliko Privredni sud ne prihvati naš predlog, tražićemo poništavanja privatizacije Luke Beograd. Reč je o strateškom preduzeću, koje je pre privatizacije imalo 560 zaposlenih i dobit od preko dve milijarde dinara. Sada ima oko 200 radnika, prepolovljenu dobit i potraživanja od banaka – podseća Obradović.

    Privredni sud je u avgustu na zahtev Luke Beograd, posle dvomesečne blokade računa zbog potraživanja banaka, pokrenuo prethodni stečajni postupak, a ročište je zakazano za 9. septembar. Za privremenog stečajnog upravnika imenovana je Gordana Despotović Roža, kojoj je naloženo da proveri tačnost podataka iz plana reorganizacije, kao i da li je pravilno izvršena procena vrednosti svih pokretnih i nepokretnih stvari, potraživanja poverilaca i potraživanja koja Luka ima prema trećim licima. Prema proceduri, kroz predstečajni postupak, određuje se da li će se dugovi namiriti kroz kontrolisano poslovanje, odnosno reorganizaciju, ili kroz bankrot.

    Luka Beograd je predmet sporne privatizacije – bivši ministar privrede Predrag Bubalo i još sedmoro bivših državnih funkcionera i rukovodilaca Luke uhapšeni su u junu zbog sumnje da su zloupotrebama prilikom akcijske privatizacije Luke 2004. i 2005. oštetili budžet Srbije za najmanje 5,7 miliona evra. Prema krivičnoj prijavi protiv Bubala i službenika Agencije za privatizaciju i Akcijskog fonda, Bekov Vorldfin preuzeo je akcije Luke 2004. i 2005. po ceni od devet evra po akciji, iako je postojala procena Instituta ekonomskih nauka da je vrednost oko 22 evra. Beko je preuzeo Luku za najviše 50 miliona evra, dok je procenjena vrednost iznosila 94 miliona. Nakon što je u maju saslušan u policiji u svojstvu građanina, Beko je izjavio da mu sedmogodišnja afera sa preuzimanjem akcija Luke donosi samo gubitke, i to u iznosu od 23 miliona evra.

     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE