Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Da li ste za e-knjigu ili hartiju?

    Za jednu tonu štamparskog materijala treba poseći sedamnaest stabala, potrošiti sedam hiljada litara vode i potrošiti energije koliko je potrebno da se šest meseci greje kuća.

    Da li je došla era čitanja knjiga u elektronskom formatu ili je hartija i dalje nezamenljiva? Na zapadu je prodaja e-knjiga udvostučena tokom protekle godine, a kakvo je stanje u Srbiji?

    ''S obzirom na to da u Srbiji ne postoji tržište e-knjiga, niti informisanje o njima, bili smo prilično iznenađeni pozitivnim reakcijama čitalaca kada smo počeli da objavljujemo knjige srpskih pisaca u elektronskoj formi. Interesovanje za elektronske knjige raste, ali jedna od glavnih prepreka većoj prodaji je neinformisanost čitalaštva o tome šta je elektronska knjiga'', kaže za BIZLife Aleksandra Rašić, osnivač 'Književne radionice Rašić'.

    Po njenim rečima postoji određeni otpor prema ‘novotariji’ kakva su e-knjige, jer čitaoci ne mogu da se naviknu na to da knjiga može da ima i drugačiji oblik. Prepreku predstavlja i relativna nedostupnost uređaja za čitanje (osim tableta kojih ima i po vrlo povoljnim cenama). A glavni razlog dominacije štampane knjige kod nas vidi u nepostojanju drugih izdavača na tržištu elektronskih knjiga.

    A ono što je trenutni hit na zapadu je USB biblioteka. Ova pokretna zbirka knjiga, teška svega par grama, u svojoj memoriji sadrži tri hiljade svetskih klasika autora Charles Dickens-a, Oscar Wilde-a , Jane Austen. “Međutim, na našem tržištu trenutno nema interesovanja za ovakve projekte”, objašnjava Aleksandra i dodaje da njihova produkcija u ovom momentu ne dostiže potrebnu količinu knjiga.

    Prednosti elektronskog izdavaštva osećaju i autori kojima izdavač više nije potreban (samo tokom juna i jula meseca, na listi najprodavanijih elektronskih knjiga u Americi  40% je bilo samizdat).

    Ipak čini se da štampane knjige nikada neće nestati. Na pitanje kako vidi njihovu budućnost Aleksandra Rašić kaže:
    ''Kao što film nije uništio pozorište, stepenice nisu nestale nastankom liftova, tako ni elektronska knjiga nikada neće uništiti štampanu. Novi medij neće potisnuti stari, samo će se promeniti, a ta je promena evidentna. Književni klasici biće uvek na policama, ali popularna laka literatura, koja ne zavređuje više od jednog čitanja, sve se više premešta u novi medij''.

    Najčitanije e-knjige u Srbiji ove godine su romani Satori (Srđana Srdića), Sestre Karamazić (Saše Obradovića) i knjiga priča Strah od promaje (Slobodan Bubnjević).

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE