Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Polovina Britanaca jedva plaća račune

    Privreda Velike Britanije, vredna 2,3 biliona dolara, raste drugi kvartal za redom sa rastom od 0,6 posto i, iako je centralna banka podigla predviđanja rasta, kao problem, osim političkog, "visi" i rast siromaštva i inflacije. 

    To je drugi uzastopni rast nakon prvog kvartala ove godine kada je britanska ekonomija rasla po stopi od 0,3 posto, piše Reuters.

    Prema službenim podacima britanskog zavoda za statistiku uslužni sektor rastao je u drugom kvartalu za 0,6 posto, građevinski sektor 0,9 posto, a poljoprivredna proizvodnja 1,1 posto.

    Kompanije se sve više prilagođavaju stavu da se moraju pokrenuti kada je izvoz u pitanju, a to nagoveštava još bolji oporavak, izjavio je za New York Times izvršni direktor Britanske trgovinske komore John Longworth.

    U svetlu ovih vesti i centralna banka (Bank of England) izmenila je svoja predviđanja za iduću godinu, pa je novi guverner Mark Carney najavio da banka podiže izgledni rast sa 0,8 posto na 2,8 posto.

    Ako se ova predviđanja ostvare biće to najveći godišnji rast Velike Britanije od 2007. godine i siguran izlazak iz recesije u 2015. godini.

    Međutim, ovaj veliki uspeh šeste po veličini svetske ekonomije ima i svoje naličje.

    Prvo, problem je politički i, kako piše Reuters, pitanje je hoće li se trenutna vlada Davida Camerona usuditi da nastavi sa sprovođenjem reformi i mera štednje s obzirom na parlamentarne izbore za dve godine.

    Drugo, problem je porast broja siromašnih i sve manje posla za radnike s srednjom i nižom stručnom spremom, a ne treba zanemariti ni inflaciju koju centralna banka još uvek nije obuzdala.

    Kako piše The Economist, dok je britanski BDP rastao, rasle su i cene nekretnina i to za četiri odsto. Prema istraživanju koje je provela vlada Velike Britanije, gotovo 52 posto stanovništva jedva plaća svoje račune.

    Koliki je to problem za državu pokazuje i najava centralne banke da će kamatne stope ostati na istom nivou sve dok stopa nezaposlenosti ne padne ispod sedam posto.

    Naime, gotovo 40 posto Britanaca trenutno živi na granici siromaštva i opasno je blizu onih 10 posto koji su već ispod te granice.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE