Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Srbija kupuje avion pete generacije?

    Ako se srpsko i rusko rukovodstvo ove jeseni dogovore o uslovima kredita za kupovinu borbenih aviona MiG-29M2 i raketnih PVO sistema S-300, Srbija će u bližoj budućnosti dobiti „nevidljivi“ višefunkcionalni borbeni avion.

    Migovi o kojima se pregovara su napravljeni od kompozitnih materijala i prekriveni su slojem koji ih čini teže primetnim za protivničke radare. Koliko će srpski piloti čekati na njih, zavisi od toga kada će biti dogovoren kredit i kada će MiG dobiti avans, pišu Novosti.

    Generalni direktor ruske korporacije za proizvodnju aviona MiG Sergej Sergejevič Korotkov, u intervjuu dopisniku Novosti iz Moskve kaže da je MiG-29M2, o čijoj nabavci pregovaramo, identičan modelu MiG 35, namenjenom ruskoj armiji.

    Reč je o sasvim novom, modernom avion koji u odnosu na konkurente, osim što je znatno jeftiniji, ima nekoliko prednosti. Pre svega, to je moderan višenamenski avion na koji će se vrlo brzo priviknuti srpski piloti, jer su leteli na starim MiG 29.

    Stari model je bio presretač sa zadatkom da brani određeni prostor. Novi može da obavlja i druge zadatke na frontu, jer je naoružan visokopreciznim oružjem.

    MiG-29M2 može uspešno da gađa ne samo protivnike u vazduhu, već ciljeve na zemlji i vodi. Prednost našeg aviona je i to što je projektovan za tvrđa sletanja, pa mu konstrukcija omogućava da može da sleće i poleće sa aerodroma koji imaju kraću pistu ili nisu baš pogodni za sletanje. Osim toga, može da leti u svim vremenskim uslovima.

    Prednost ovog aviona je što može da nosi i rusko i inostrano oružje. MiG-29M2 ima otvorenu arhitekturu i danas-sutra na njega može da se instalira i modernije naoružanje. Ako kupac želi, možemo da mu omogućimo da koristi zapadno oružje.

    Potencijalni čuvar srpskog neba, prema rečima Korotkova, ima karakteristike aviona pete generacije, od kojih je slaba primetnost pred protivničkim radarima, takozvana "nevidljvost".

    Druga karakteristika aviona najnovije generacije je da u kabini pilot dobija maksimalnu informaciju, ne samo o letu, već i koji mu je opasniji protivnik. Zbog svega toga, kao i zbog činjenice da je MiG-29M2 naoružan visokopreciznim oružjem, on je avion generacije „četiri-plus-plus“.

    Naši konstruktori su bili dalekovidini i predvideli su šta bi to trebalo da se ugradi u avion da bi bio konkurentan s onima iz najnovije generacije.

    Tržišna cena letelice se kreće oko 27 miliona dolara, a isporuka, kako kaže Korotkov, zavisiće od toga kad će biti potpisan ugovor i uplaćen avans. Svoje obaveze ispunjavamo u roku od godinu i po do dve. Svi naši avioni se prave samo po narudžbini.

    Prema njegovim rečima, Srbija ima dobar geografski položaj, pa bi zbog blizine mnogi mogli da dolaze u Batajnicu da remontuju svoje „migove“. Mi bismo predložili i Kubi da remontuje „migove“ u Batajnici, dodao je on.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE